A Pintér Sándorral folytatott konzultáció után felmondott az Eötvös József Gimnázium egyik tanára

2022. december 20. – 20:24

Másolás

Vágólapra másolva

„Tegnap, végső elkeseredésemben felmondtam a munkahelyemen, az Eötvös József Gimnáziumban” – kezdi posztját Szűcs Dorottya, az Eötvös Gimnázium biológia–kémia szakos tanára.

Szűcs hat évig maga is az iskola diákja volt, majd az egyetem elvégzése után visszatért tanítani. Mint írja, kezdő tanárként is nagyon alacsony volt a fizetése – nettó 163 ezer forint –, ez pedig alig emelkedett azóta. Február óta bíztak abban, hogy változik a helyzet, de a múlt pénteki, Pintér Sándorral tartott köznevelési konzultáció után úgy döntött, hogy felmond.

„Egy olyan személlyel »konzultáltunk«, aki ezek után megsértett diákokat és pedagógusokat teljesen alaptalanul. Aki vádol, ignorál, eligazít, nem ígér semmit, de azt betartja. (…) Az elmúlt 10 hónapunk rengeteg energiáját dobták a kukába és a következő összes erre fordított energiánkat már előre a kukába dobták” – írja.

Elmondása szerint azonban a döntése nem jelent megkönnyebbülést, anyagilag sem, ugyanis a későbbiekben ki kell majd fizetnie az állami ösztöndíját is, ami 1,5 millió forint. Arról nem ír, hogy milyen pályán folytatja a jövőben.

Hétfőn egy másik pedagógus is felmondott: Gábor Judit, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium egyik tanára, aki december 1-je óta egyetlen óráját sem tartotta meg. Emellett kedden indoklás nélkül elbocsátották a Pécsi Művészeti Szakgimnázium próbaidős tanárát, Tölgyfa Gergelyt is. Ő lett az első vidéki tanár, akinek azonnali hatállyal felbontották közalkalmazotti jogviszonyát, miután polgári engedetlenségbe kezdett több más kollégájával.

November 30-án derült égből villámcsapásként ért sokakat a Belügyminisztérium közleménye: újabb nyolc tanárt mentettek fel állásából, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. Legutóbb szeptember 30-án rúgtak ki öt pedagógust a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Az újabb elbocsátások után több iskolában kezdtek határozatlan idejű munkabeszüntetésbe tanárok, így vállalva szolidaritást az elbocsátott kollégáikkal. Sok tanár azért választja a jogszabályban nem rögzített polgári engedetlenséget, mert a sztrájktörvény által előírt elégséges szolgáltatások mellett láthatatlanná válik a törvényes tiltakozásuk.

A kormány kommunikációja már régóta változatlan: a polgári engedetlenséget nem lehet elfogadni, mert a diákok tanuláshoz való joga sérül a munkamegtagadás által.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!