„Én kifulladtam ebben, úgy érzem” – felmondott a tanár, aki december eleje óta nem tart órákat

2022. december 20. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Én kifulladtam ebben, úgy érzem”

– mondta lapunknak Gábor Judit, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium egyik tanára, aki hétfőn felmondott az iskolában. Gábor Judit december 1-je óta iskolájából egyedüliként vett részt a határozatlan idejű polgári engedetlenségben. Ez idő alatt egyetlen óráját sem tartotta meg.

Gábor Judit 17 éve tanít, már szeptembertől többször is a polgári engedetlenséget választotta tiltakozásként. November 30-án, a nyolc tanár kirúgásakor úgy érezte, tenni kell valamit, ezt nem lehet már így folytatni. Viszont most elérkezett oda, hogy nem látja az eredményét az akciójának. Szerinte egy normális országban két lehetőség van: ha nem tartja meg az óráit, elbocsátják, vagy a döntéshozók elkezdenek azon gondolkodni, hogy lehetne ezt máshogy csinálni.

„Én a tehetetlenséget érzem, ezért döntöttem úgy, hogy én lépek ki a rendszerből.”

Gábor Judit – Fotó: Gábor Judit jóvoltából
Gábor Judit – Fotó: Gábor Judit jóvoltából

Ő már a szándékát sem látja annak, hogy változások indulnának el, ezt csak megerősítette Pintér Sándor múlt pénteki konzultációja. Most már ezt a bizonytalanságot szeretné feloldani, mert zavarja, hogy nem tart órákat, de közben nem mozdítja elő az oktatás ügyét sem. Úgy érzi, elfogyott az ereje. Szerinte az lenne a megoldás, ha az iskolák bezárnának, de a helyettesítésekkel nincs meg a nyomásgyakorlás.

Gábor Judit szerint a tanárok azért nem vesznek részt a polgári engedetlenségben, mert egyrészt szabálykövetők, másrészt szeretnének ők dönteni a sorsukról.

„Amikor azt mondják, hogy vége, azt ők mondják ki, ne más.”

A felmondását jelzésértékűnek tartja: „Most már kevésbé látom azt, hogy olyan szintű változások el tudnának indulni, amiért én visszamennék pedagógusnak.”

Még nem tudja, mit fog pontosan csinálni a jövőben, magyar–történelem szakos tanárként a múzeumpedagógia például érdekli. Keddtől már a felmondási idejét tölti, ez idő alatt, ha folytatódik az oktatás január 9-től, ismét meg fogja tartani az óráit.

Az újabb nyolc tanár kirúgása olajat öntött a tűzre

November 30-án derült égből villámcsapásként ért sok embert a Belügyminisztérium közleménye: újabb nyolc tanárt mentettek fel állásából, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. Legutóbb szeptember 30-án rúgtak ki öt pedagógust a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, azóta nem ért ilyen szintű retorzió senkit. A nyolc tanár kirúgása nemcsak azért váltott ki meglepetést, mert végzős osztály osztályfőnöke és matematika szakos pedagógus is volt köztük, hanem azért is, mert addigra érezhetően csökkent a tanártüntetések intenzitása.

Viszont az újabb elbocsátások csak olajat öntöttek a tűzre: már aznap sokan tüntettek a Belügyminisztérium előtt, diákok határozatlan idejű virrasztásba kezdtek, és december 9-én az MTVA előtt megint ezrek álltak ki az oktatásért. Több iskolában kezdtek határozatlan idejű munkabeszüntetésbe tanárok, így vállaltak szolidaritást az elbocsátott kollégáikkal. Sok tanár azért választja a jogszabályban nem rögzített polgári engedetlenséget, mert a sztrájktörvény által előírt elégséges szolgáltatások mellett láthatatlanná válik a törvényes tiltakozásuk.

A kormány kommunikációja már régóta változatlan: a polgári engedetlenséget nem lehet elfogadni, mert a diákok tanuláshoz való joga sérül a munkamegtagadás által.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!