Gulyás szerint inkorrekt, hogy az Európai Bizottság kritizálja az Integritás Hatóság alelnökét

2022. december 19. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az MTI szemléje szerint egy FAZ-nak adott interjúban beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról, hogy az Európai Bizottság kritikája „nem korrekt”. A miniszter az interjúban kiemelte, már augusztusban megállapodást kötöttek az Európai Bizottsággal, „ugyanakkor az Európai Parlament nagy nyomást fejtett ki” a testületre. Gulyás szerint

„ha valaki objektíven, szakmai alapon vizsgálja a magyar parlamentben elvégzett törvényalkotási munkát, akkor a következő hónapokban felszabadíthatjuk a Magyarországnak járó felfüggesztett EU-s pénzek egy részét”.

Gulyás szerint az EU-s pénzekhez való hozzáféréshez előírt feltételek „túlnyomó részét már teljesítették”, azt viszont „nem tartja korrektnek”, hogy az EU kritizálta az Integritás Hatóságot. Gulyás ezzel az Európai Bizottság egyik november végi kifogására célzott. Az uniós testületnek többek között azzal volt problémája, hogy az Integritás Hatóság egyik alelnöke, Holbusz Tímea korábban a Pénzügyminisztérium alatt működő EUTAF-ban (Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság) dolgozott.

Gulyás kifejtette, „a törvényileg szabályozott folyamatban a kormánynak nem volt befolyása arra, ki legyen a hatóság elnöke vagy kik legyenek az alelnökök”. Ezért Gulyás szerint „inkorrekt a folyamat után azt mondani, hogy a három alelnök közül az egyik elfogadhatatlan a bizottság számára”.

A miniszter hozzátette, a kormány nem kezeli kiemelt ügyként, ki a hatóság alelnöke, de

„várjuk a bizottság tervezetét arról, hogy miként lehet európai módon leváltani egy független hatóság alelnökét.”

Gulyás beszélt a magyar gazdasági helyzetről, arról, hogy ez „EU-s források nélkül is biztosított, ameddig csak szeretnénk”. Matolcsy korábbi beszédére reagálva azt mondta, az nem helytálló, hiszen szerinte „Magyarország gazdasága stabil”. Az Oroszországhoz fűződő viszonyról elmondta, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy kaphasson olajat és gázt Oroszországtól, ezért „racionális partnerséget” alakítottak ki ezen területen. Azonban „ami az orosz agressziót illeti, osztjuk az EU közös álláspontját” – mondta Gulyás Gergely.

Az Európai Bizottság áprilisban kezdeményezte elsőként és eddig egyedüliként a magyar kormánnyal szemben az új feltételességi (kondicionalitási) mechanizmus elindítását. A magyar kormány 17 vállalással, köztük az Integritási Hatóság létrehozásával próbálta megnyugtatni az Európai Bizottságot. A tervről az uniós testület megállapította, hogy elvben, megfelelően végrehajtva kezelhetik a jogállamisági kifogásokat, de addig is szeptemberben javasolta mintegy 3000 milliárd forintnyi forrás felfüggesztését.

A Bizottság két hónapot adott a magyar kormánynak, hogy haladjon a reformokkal, de több ponton hiányosságokat és kockázatokat talált a határidőre. A FAZ korábbi cikke szerint ezek egyike volt Holbusz Tímea alelnöki kinevezése, így maradt az eredeti felfüggesztési javaslat. Végül a tagállami kormányok nagyjából 2600 milliárd forintra csökkentették a befagyasztott összeget.

A 17 vállalás része annak a 27 mérföldkőnek is, amelyekhez a 2300 milliárd forintos magyar helyreállítási terv kifizetését is kötötték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!