Ha nem jön az állami pénz, a saját tartalékhoz nyúlnak Szegeden

2022. december 16. – 16:12

Ha nem jön az állami pénz, a saját tartalékhoz nyúlnak Szegeden
A szegedi városháza – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A város idei költségvetését december közepén már harmadszorra módosították. A kormány nem adta át Szegednek az elvont helyi iparűzési adóbevétele helyett korábban beígért állami támogatás teljes összegét, emiatt majdnem négyszáz millió forintos hiány keletkezett az önkormányzat pénztárában. Jövőre emelik a városban a gyermekintézmények étkezési díjait, és még több jellegzetes épületet óv helyi védelem.

Szeged idei költségvetését még az év elején, februárban fogadták el a képviselők 80 milliárdos kiadási-bevételi összeggel. Azóta az energiaárak emelkedése miatt az önkormányzat terhei megnőttek, ezért az október eleji módosítás során a kiadások csökkentésével létrehoztak egy 1.1 milliárd forintos megtakarítási alapot. Ezután két héttel újabb költségvetési átalakítás következett, részben azért, mert az energiaválság miatt a kormány előírta az intézmények, köztük az önkormányzatiak 25 százalékos költségmegtakarítását.

A héten tartott bizottsági ülésen Kovács Tamás gazdasági alpolgármester ismét elmondta, hogy az önkormányzat energiaköltségei nagymértékben nőttek, a gázt a korábbinak a hétszereséért, villanyáramot pedig hatszoros áron vásárolhat az önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények, a távhő pedig tizenegyszeresébe kerül, mit előzőleg.

Botka László, Szeged polgármestere – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Botka László, Szeged polgármestere – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex


Az idén utolsó közgyűlés általános iskolások karácsonyi műsorával kezdődött. Az áhítat elmúltával politikai csatározásba kezdtek a képviselők: a gazdasági nehézségek miatt a kormányt és Orbán Viktort hibáztatta a Botka László polgármester mögött álló többség, míg a Fidesz-KDNP képviselői a baloldaliak tevékenységét és a brüsszeli döntéseket okolták a pénzügyi gondok miatt.

A költségvetés kiigazításáról nem sok szó esett, pedig több száz millió forintról van szó. Azért kellett ismét módosítani a kiadások tételein, mert az önkormányzati előterjesztés szerint kormány nem adta át Szegednek a korábban beígért állami támogatást, emiatt mintegy négyszázmilliós hiány keletkezett a város pénztárában. A kormány az idei évre majdnem 3 milliárd forint helyi iparűzési adót vont el Szegedtől, ami a város saját bevétele lett volna. Ennek részbeni pótlására ígértek 1.95 milliárd forintot, ám ennél 397 millióval kevesebbet bocsátott a kormány Szeged rendelkezésére. A pénzt a városi tömegközlekedésre, a Volánbusz helyi autóbuszjáratainak üzemeltetésre költötték volna. A kieső összeget a város a saját tartalékából kénytelen pótolni, mert a szolgáltatást az állami autóbuszos cégnek ki kell kifizetni.


Az idei költségvetés módosításának másik oka, hogy Szegeden bizonytalannak látják a kötelező önkormányzati szolgáltatásokért járó állami támogatások beérkezését – írja a tervezet indoklása. Ezért most decemberben pénzt utalnak át a városi szolgáltatóknak, hogy abból januárban fedezhessék a működési költségeiket akkor, ha a kormány nem adja át időben az államtól Szegednek, illetve a szolgáltatóknak járó pénzt. Szeged jövő évi költségvetése várhatóan 2023 februárra készülhet el, addig az idei alapján működik a város.

Az önkormányzat közlekedési szolgáltató cége, amely a szegedi villamosokat és a trolikat üzemelteti, 172 milliót, továbbá a közterületfenntartó 200 milliót, valamint a sport és fürdőlétesítményeket összefogó intézménye 230 milliót kap, ezeké a legtöbb előzetes támogatás. Mindez más kisebb városi közszolgáltatók jövő januárra szóló költségfedezetével együtt összesen 681 millió forintot tesz ki. A városi költségvetés módosításának további részletei az előterjesztésben elolvashatók.

Februártól drágább lesz a gyermekek étkezése

Szegeden jövőre felemelik a közétkeztetési díjakat, erről már most döntöttek. Ezt az élelmiszerek, az energia és az üzemanyagok árának nagymértékű növekedésével indokolják. Azt írják az előterjesztésben, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi veszélyhelyzet kapcsán a kormány 2022 június 30-ig megtiltotta az étkezési árak emelését, ami azt jelenti, hogy két év inflációját kellene érvényesíteni az új árakban. Csak az elmúlt egy év alatt, novemberig 22.5 százalékos általános fogyasztói áremelkedést állapított meg a Statisztikai Hivatal.

Képviselők a karácsonyfa két oldalán az ülésteremben – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Képviselők a karácsonyfa két oldalán az ülésteremben – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Ezért két lépcsőben növelik a térítés díjakat: 2023 februártól 18 százalékkal, majd jövő szeptembertől újabb 14 százalékkal kell többet fizetni az oktatási- és gyermekintézményekben az étkezésért. A részletes ismertetésből az is kiderül, hogy a törvények szerint továbbra is ingyenesen, illetve kedvezményes díjért étkezhetnek a különféle okokból rászorulók. Ehhez az állam az idén 1.113 milliárd forintot adott, amihez az önkormányzat 413 milliót tett hozzá. Erre a célra a város kiadása jövőre várhatóan 771 millióra nő, míg az állami térítés emelésére nem számítanak.

A képviselők arról is döntöttek, és ebben jórészt egyetértett a két oldal, hogy mintegy kétszázhatvannal növelik meg a helyi védett épületek számát, így a 176 műemlék mellett már 682 épület őrzi Szeged városának jellegzetességeit.

Az ülésen ugyan nem került szóba, de a határozatok között megszavazták azt is, hogy az önkormányzat eladja a Szeged-Kiskundorozsma melletti Sziksósfürdő Naturista Strand és Kemping területét. Ez a város tulajdona, eddig bérlő gondozta-üzemeltette, és nem csak a hazai naturista avagy nudista körökben népszerű: nyaranta Nyugat-Európából is érkeztek vendégek. A bérleti szerződés szeptember végén lejárt, a területre októberben vagyonbecslést kértek, az ingatlanszakértő szerint 137 millió forintot ér a nudista strand, amely egy kis saját, részben elkülönített tó-résszel rendelkezik. Nyilvános versenypályázaton fogják eladni, azzal a kikötéssel, hogy ha strandként üzemel tovább, az csakis naturista lehet, mert a tó túlsó partján a szemérmesebben napozó-fürdőző vendégeket továbbra is várja majd nyáron az önkormányzat Sziksósfürdő nevű, fürdőruhás strandja.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!