Az energiaválság miatt átírták Szeged költségvetését, és milliárdos tartalékkeretet hoznak létre

2022. október 7. – 13:58

frissítve

Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Átalakították Szeged idei, 80 milliárdos költségvetését, amivel egyes önkormányzati kiadásokat csökkentenek, és a maradványokból létrehoznak egy 1.165 milliárd forintos tartalékkeretet. A pénzt az energia-áremelések miatt megnövekedett költségekre fordítja a város. Eddig úgy látszik, Szegeden nem zárnak be intézményeket, de a kiadások további növekedése miatt várható, hogy a város költségvetését hamarosan újra módosítani kell.

Az idén februárban fogadták el a város 2022-es költségvetését, amelyet akkor összesen 80 milliárd forintra terveztek, ám azóta sok minden változott. Ezért a
Telex az utóbbi hetekben többször is elküldte kérdéseit az önkormányzatnak arról, mit terveznek a brutálisan megnőtt energiaárak kifizetésére, de egyikre sem válaszoltak.

Ám október első hetében szinte minden nap megjelent riport vagy cikk az önkormányzati sajtóban arról, hogy az energiaárak súlyos gondokat okoznak Szeged városának. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester egy interjúban kijelentette, hogy szerinte az állam nyerészkedik az energiaválságon. Az önkormányzat már csak egy helyről vásárolhat villamos energiát, mert az állami tulajdonú MVM Zrt-nek a kormány monopolhelyzetet teremtett, így az szabadon emelheti az áram árára tett járulékokat is, azokra még az áfa és a jövedéki adó is rárakódik, végül a kifizetett árnak mintegy a fele az állam saját haszna lesz.

Nem sokat számoltak, inkább vitáztak

Az önkormányzat október 7-i ülésén a Fidesz-KDNP frakciójának tagja, Korponyai Ernő napirend előtt elmondott egy javaslatot, amely elítélte a „Brüsszeli szankciós politikát” a háborúval együtt, és kérte, szavazzák ezt meg. Botka László erre azt mondta, történelmi pillanat, hogy a Fidesz el akarja ítéltetni Orbán Viktort, hiszen a miniszterelnök Brüsszelben minden oroszok elleni szankciót támogatott.

A napirendben a költségvetési módosítás vitájában a témáról nem sok szó esett, ehelyett főként politikai adok-kapok zajlott, ennek részleteit a helyi sajtóban el lehet olvasni. Mint közismert, Szegeden a Fidesz politikai hátrányban van: a Botka Lászlót támogató képviselők létszáma a szegedi közgyűlésben a polgármesterrel együtt 19, míg a Fidesz-KDNP frakcióban 9-en vannak, és egy független városatya is van. A költségvetés módosítást 19 igen szavazattal fogadták el, 8-an nemet nyomtak, két képviselő pedig nem volt jelen az ülésen.

Tűzifára több, játszótérre és a városházára kevesebb

Az többször is elhangzott, hogy rászorulókat továbbra is támogatják, sőt, a 30 milliósra tervezett tűzifa-keretet 75 milliósra növelték meg – ebben az augusztus 20-i tűzijáték megmaradt pénze is benne van. Így több mint 600 pályázó kapott téli tüzelőt a házához kiszállítva, a támogatási forma 9 éve alatt ennyien még soha nem kértek ilyet.

A költségvetés átalakításának, úgy látszik, vesztesei lesznek a szegedi játszóterek, ezek felújításától – az eredeti tervhez képest – elvonnak 100 millió forintot. Kevesebb pénzt kap a Szegedi Rendezvény és Médiaközpont Nonprofit Kft. is, amely az önkormányzati sajtót és az Ifjúsági Ház nevű kulturális központot működteti, továbbá nyáron a híres Szegedi Ifjúsági Napokat szervezi. Csökkentik a Polgármesteri Hivatal költségvetését, kisebb támogatás jut városmarketingre, városi programokra és turisztikai feladatokra is.

A tervezett beruházások közül elhalasztanak csapadékvíz-elvezetési munkákat, kerékpárutak, intézmények és városi terek felújítását, továbbá egyes uniós támogatásokhoz kapcsolódó előkészületi munkálatokra is kevesebbet költenek. Két óvoda energetikai korszerűsítése elmarad, ami most különösen fájdalmas lehet, de 80 milliós megtakarítást jelent. Az előterjesztés ugyan elolvasható az önkormányzat oldaláról letöltve, de sok tételnél nehezen érthető, mit takar. Például intézményi kiadásoknál 46 milliós csökkentést tüntetnek fel személyi juttatások címszóval, de hogy ezt hogyan valósítják meg, az a vitából sem derült ki.

Az önkormányzatnak az idei évre még korábban sikerült áramot venni, viszonylag kedvező áron. Az csak október közepére derül ki, hogy 2023-ra milyen áron tud villamos energiát beszerezni az önkormányzat. Ez fájdalmas lehet, hiszen Szeged közlekedési cége villamosokat és trolibuszokat is működtet, ezek nagy fogyasztók, így az önkormányzatnál arra számítanak, hogy az áramért sokkal többet kell majd jövőre kifizetni. A szegedi közvilágítás pedig évi 7 millió kilowattot fogyaszt, a fenntartása kötelező önkormányzati feladat, csak éppen állami támogatás nem jár hozzá. Botka László október 7-én azt is bejelentette, hogy két hét múlva – máskor amúgy havonta van – , október 21-én újra közgyűlés lesz, az elektromos áram vásárlása miatt kell újabb ülést tartani.

A gázt már lekötötték, az előző árnak a hétszeresért, ami Kovács szerint az idén 1 milliárdos többletkiadást jelent Szegednek. A jövő októberig tartó szerződéses gázév alatt pedig a fogyasztástól függően várható, hogy kb. 3.5 milliárdot kell majd kifizetni a gáz és a távfűtés árának emelése miatt.

Ennyi nem elég

Az 1.1 milliárdos kiigazítás tervezetének kidolgozása után jelent meg a rendelet az állam elismerte távhőárakról és az állami távhő-támogatásról, ami újabb feltétel-módosulást jelent. A városban csak gyermekintézményből harminc működik : az óvodák és a bölcsődék nem kapnak állami rezsicsökkentést, azaz a korábbi ár több mint tízszeresét kell kifizetniük a távfűtésért, ami nyilvánvalóan az önkormányzat többletkiadása lesz. Ezért az idei költségvetést később újra módosítani kell majd – jelentette ki az ülésen Kovács Tamás.

Az önkormányzati sajtóban azt is gyakran ecsetelik a szegedi tisztségviselők, hogy a kormány évről évre több pénzt, jövőre már tízmilliárdos összeget von el Szegedtől, illetve nem ad át. Ebben nagy tétel az állam által elvett helyi iparűzési adó, ami 3 milliárd, továbbá a gyorsan növekvő szolidaritási adó, ami 2022-ben 1.9 milliárd forint, de jövőre már 3.6 milliárd lesz.

Kovács Tamás alpolgármester intézmények bezárásával kapcsolatban úgy fogalmazott a helyi sajtóban, hogy arra más településeken rákényszerülnek, de minden nehézség ellenére az idén Szeged még viszonylag jól áll, 2022 kiadásait tudják fedezni. Jövőre viszont még nagyobb pénzügyi gondokra számítanak, ha a kormány nem segíti az önkormányzatokat.

A kormány azonban segíteni akar: egy héttel ezelőtt a 25 ezernél több lakosú vidéki településekkel folytatott egyeztetésekért felelős miniszteri biztossá nevezték ki Balla György (Fidesz) országgyűlési képviselőt, Szolnok korábbi alpolgármesterét. Balla dolga az lesz, hogy egy friss kormányrendelet alapján kiadáscsökkentési terveket kérjen be az önkormányzatoktól, és megtárgyalja a települések vezetőivel, milyen segítségre lehet szükségük ahhoz, hogy jövőre áramot és gázt tudjanak venni az önkormányzatnak és intézményeinek. A miniszteri biztosnak vélhetően nagyon sok munkája lesz az évből még hátra lévő szűk három hónapban, hiszen – Budapestet nem számítva – a hazai települések közül 46 városnak van 25 ezresnél nagyobb létszámú népessége.

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester az október 7-i ülésen erről elmondta, Balla György azt javasolta, hogy Szeged piaci áron adja el az önkormányzat több mint háromezer bérlakását, ebből fizesse ki a megnövekedett költségeket, de a város ezt nem akarja. Bár néhány nagy alapterületű belvárosi lakást az idén eladtak, összesen mintegy 200 millióért, Szegeden az utóbbi években 700 önkormányzati lakást újítottak fel, mintegy 1,5 milliárd forintért, ezeket nyilvános pályázatok alapján adták ki szociálisan rászorulóknak, és a legutóbbi körben tizenkétszeres volt a túljelentkezés.

Az ülésen titkos, írásbeli szavazással, a 27-ből 19 igennel megválasztották Szeged harmadik, várospolitikai alpolgármesterének – társadalmi megbízatásos jogviszonyban, fél tiszteletdíjért – Dr. Binszki József ügyvéd, szakjogászt, aki a DK szegedi választókerületének elnöke. Ő eddig önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője volt, utóbbiról most lemondott. Emögött Korponyai Ernő szerint a Fidesz-KDNP azt látja, hogy Gyurcsány Ferenc pártja megerősödött Szeged önkormányzatában. Azért végül ők is gratuláltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!