Egy 13 és egy 15 éves gyerek törte fel a KRÉTA-rendszert a belügyminiszter szerint

2022. december 16. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

Két gyerek indította a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t ért adathalász támadást – állította Pintér Sándor belügyminiszter azon a közoktatási konzultáción, ahol meglepő fordulatokban gazdag beszédet tartott. A tárcavezető az informatikaoktatás magyarországi helyzetét érintve annak fontosságáról beszélt, és mint megírtuk, mikor az ott lévők visszakérdeztek, hogy mégis ki tanítsa és milyen eszközökön, azt felelte: „vegyék elő a kreativitásukat.”

Szerinte ha szükség van rá, akkor meg kell oldani, hogy hogyan, az más kérdés. Majd kisebb hangzavar közepette Pintér azzal igyekezett humorizálni:

„azért itt vannak tehetségek. Itt volt a KRÉTA-rendszernek a feltörése. Nem fogják elhinni, maguk még nem tudják az eredményt. Egy 13 éves és egy 15 éves gyerek törte föl. Tehát van azért jó képzés, van jó példa.”

Éppen a Telex tárta fel nemrég, hogy néhány hónappal ezelőtt hekkereknek sikerült feltörniük a közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszert, a KRÉTA-t, amelyben szinte bármilyen adathoz hozzáférhettek. Nemcsak a diákok valamennyi adata szivároghatott ki, hanem a rendszert fejlesztő cég forráskódjaihoz, adatbázisaihoz és levelezéseihez is hozzáférhettek. A rendszert üzemeltető eKréta Informatikai ZRt. sem kezelte a helyén a problémát, hiszen nem is jelentette az adatvédelmi incidenst a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak.

Arról azóta sem kaptunk tájékoztatást, hogy a közoktatás irányításáért felelős Belügyminisztérium tett-e bármiféle lépést az ügyben, noha Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón a Telex kérdésére elismerte, hogy a kormány már szeptemberben, „a történtek után néhány nappal” értesült a KRÉTA-t ért sikeres támadásról. Gulyás azt is elmondta, hogy „nem tudjuk, hogy hol történt mulasztás, és elkerülhető lett volna vagy sem”, de már folyik a vizsgálat ezek megállapítására.

Vélhetően ennek eredményeképp sikerült fényt deríteni az elkövetők korára és kilétére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!