Gulyás: A pedagógusok relatív fizetési pozíciója romlott 2010 óta

2022. november 9. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

A történtek után néhány nappal értesült a kormány a KRÉTA-feltöréséről és a tömeges adatszivárgásról – mondta a Telex kérdésére Gulyás Gergely. Van egy vizsgálat, és szerinte az eredményeit kell majd nyilvánosságra hozni. Arra kérte az állami adatkezelésben kételkedőket, hogy várják meg a vizsgálat végeredményét.

A pedagógus-szakszervezetek hétfőn Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral tárgyaltak, szerintük sikertelen volt a megbeszélés. Gulyás szerint nagy mértékben megoldja a tanárok jogos követeléseit, ha 2025-ben 800 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére. A szakszervezetek szerint most azonnal lenne szükség béremelésre, csak azzal lehetne megállítani a pedagógusok elvándorlását, az oktatás összeomlását.

A kormány szerint abban a helyzetben, amiben az ország most van, a 21 százalékos béremelés komoly eredménynek számít. Gulyás a Telex kérdésére arról is beszélt, hogy a pedagógusok bérét is emelték 2010 óta, de tény, hogy az állami szektorban és a piaci szektorban lényegesen nagyobb mértékben nőttek a bérek az elmúlt években, így a pedagógusok relatív pozíciója romlott szerinte.

Nem állítanám szembe a gyermekvédelmet a tanárbérekkel – válaszolta arra a felvetésre, hogy a kormány a kampányban többmilliárd forintot költött el a nemátalakító műtétekről szóló plakátokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!