16 százalékkal emelkedik, bruttó 232 ezer forint lesz a minimálbér januártól

2022. december 15. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülésén a feleknek sikerült megállapodniuk arról, hogy mennyi lesz 2023-ban a minimálbér és a garantált bérminimum összege, vagyis mennyivel emelkednek a legalacsonyabb bérek Magyarországon, írja a Portfolio.hu. A gazdasági portál tudósította Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár doorstep sajtótájékoztatóját, melyen elhangzott:

2023. január elsejétől a minimálbér 16%-kal emelkedik és bruttó 232 ezer forint lesz. A garantált bérminimum eközben 14%-kal bruttó 296 400 forintra emelkedik.

Az összeg megegyezik a keddi várakozásokkal. A garantált bérminimum 730 ezer embert érint, a minimálbér pedig 200 ezer embert. De ezek az emelések túlmutatnak ezen az 1 millió emberen, hiszen a felette lévő béreket is jelentősen megtolja – értékelte a megállapodást Czomba, aki ennek megfelelően jelentős általános béremelésre számít. A tárgyaló felek közül mind a 6 érintett szervezet alá fogja írni a megállapodást, tette hozzá.

A Portfolio mindezt úgy értékeli, az emelések összege várhatóan alacsonyabb lesz, mint a 2023-ra várható éves átlagos infláció (a jelenlegi elemzői várakozások valahol 17-18%-on vannak), vagyis a minimálbéren dolgozók reáljövedelem csökkenést fognak elszenvedni, ami viszont nem váratlan egy recesszióhoz közeli gazdasági teljesítmény mellett. Ez a fejlemény ugyanakkor várhatóan csillapítja majd az ár-bér spirállal kapcsolatos kockázatokat.

A minimálbér mostanában sokszor szóba került, Orbán Viktor miniszterelnök november végén arról beszélt, nem tudják csökkenteni a tb-járulékot, mert a magyar költségvetés nem tud kigazdálkodni járulékcsökkentést.

Arról ebben a cikkben írtunk bővebben, hogy a minimálbérre bejelentett dolgozók mennyit keresnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!