Orbán Viktor: Nem tudjuk csökkenteni a járulékokat

2022. november 29. – 12:01

Orbán Viktor: Nem tudjuk csökkenteni a járulékokat
Orbán Viktor beszédet mond a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a budavári Főőrség épületében 2022. november 29-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre ki lehet maradni a recesszióból, és fontos cél, hogy 2023 decemberére egy számjegyű legyen az infláció. A kormány gazdaságpolitikai céljairól beszélt Orbán Viktor a KAVOSZ „20 éves a Széchenyi Kártya Program” című keddi rendezvényen a Portfolio tudósítása szerint.

Olyan energiaválságba kerültünk a miniszterelnök szerint, amely az egész európai ipar rohamos leépüléséhez vezethet. Az európai gazdaságnak volt egy szerkezete, amelyben együttműködött Oroszországgal: olcsó energiát kaptunk, és technológiát exportáltak az EU államai.

Ez kölcsönös függést jelentett, de mostanra szétverték, ezért a modell megszűnt

– jelentette ki Orbán Viktor.

A baj az, hogy nincs helyette új modell, és nem tudni, mi jön utána. A miniszterelnök szerint egész Európának ki kell találnia, hogy az idén felszámolt gazdasági struktúrát milyen új rendszerrel kívánja felváltani. Vannak, akik a kínai együttműködésen is lazítanának, szerinte ez azonban tovább nehezíteni az új modell kialakítását.

Mivel nincs új európai struktúra, saját mentőcsónakot kell megépíteni a magyar gazdaság számára, ami egyszerre védi meg a lakosságot az elszálló energiaáraktól és képes fenntartani a magyar cégek működését – folytatta Orbán. A jó hír szerinte, hogy 2015–2021 között az EU növekedését rendszeresen sikerült több mint kétszeres mértékben meghaladni, ami azt jelenti, hogy van dinamika a magyar gazdaságban.

A rossz hír azonban, hogy az energia, az infláció és a kamatok a magyarokat is sújtani fogják.

A miniszterelnök úgy látja, az energia jelenti a legnehezebb kihívást, a magyar költségvetés minden háztartásnak havonta 180 ezer forintos támogatást ad, és ezt meg is szeretnék őrizni.

Arról is beszélt a Portfolio cikke szerint, hogy az elszállt energiaárak miatt és a rezsitámogatások fenntartása érdekében elő kell teremteni valahonnan 10 milliárd eurót, nagyjából 4000 milliárd forintot. Ezért nagyon meg kell nézzen minden forrást a kormány, és minden pluszforrást a Rezsivédelmi Alapnak kell szánni.

A minimálbér-emelésről szóló tárgyalásokon felmerült, hogy az állam csökkentse a járulékokat, mert akkor a vállalkozók könnyebben tudják emelni a béreket. Orbán azonban azt mondta, nem tudják csökkenteni a tb-járulékot, mert mint fogalmazott, „a falnál vagyunk már, nincs hová hátrálni”, és

a magyar költségvetés nem tud kigazdálkodni járulékcsökkentést.

Azt is mondta, hogy rendeleti úton újra kell tervezni a 2023-as költségvetést, és hozzá kell igazítaniuk a jelenlegi gazdasági helyzethez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!