Elfogadta a budapesti korrupciós ügyeket vizsgáló bizottság jelentését a közgyűlés

2022. december 14. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadták a budapesti korrupciós ügyek kivizsgálására létrehozott bizottság jelentését, drágul a fővárosban a temetkezés, és Budapest 2023-as költségvetésére is rábólintott idei utolsó ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A Fővárosi Közgyűlés még 2020-ban fogadta el azt a javaslatot, amivel egy korrupciós ügyeket vizsgáló bizottságot hoztak létre. Ezzel az volt a céljuk, hogy az elmúlt húsz év közbeszerzéseit, ahol korrupció gyanúja merült fel, megvizsgálják. A több mint 200 oldalas jelentés néhány hete készült el, amiben tíz beruházást vizsgáltak, ide tartozik többek közt a Combinók beszerzése, a Biodóm és a M3-as és az M4-es metró felújítása is.

A fővárosi korrupciót vizsgáló jelentésben a bizottság – már lezárt büntetőeljárásokra tekintettel – nem tesz javaslatot büntetőfeljelentésre, újabb polgári jogi, illetve fegyelmi eljárások indítására.

Ezt azzal indokolják, hogy akikkel kapcsolatban bármilyen gyanú felvetődhet, „már nem tartoznak a fővárosi önkormányzat, illetve gazdasági társaságai állományába”. A Népszava szemléje felidézi, hogy a jelentés szerint a „fővárosi források elégtelensége tekinthető a visszás helyzetek kialakulását előidéző legfontosabb tényezőnek”. De rendszerszintű problémaként említik a pénzügyi és műszaki kockázatok visszatérő alábecslését is. A meg nem valósult budapesti elektronikus jegyrendszerről azt állapították meg, hogy „a BKK valamely bejáratott, működő modell implementálása helyett a technológiai színvonal csúcsát képviselő elektronikus jegyrendszert akart megvalósítani úgy, hogy ennek sem a pénzügyi, sem a szervezeti feltételei nem voltak adottak”.

A Fővárosi Közgyűlés a jelentésben szereplő állításokat tudomásul vette. A Fidesz képviselője, Bagdy Gábor elmondta, hogy örül, hogy megszületett a jelentés. Furcsának tartja, hogy az új városvezetés a bizottság 2020-as létrejötte után díszpolgárrá nevezte ki Tarlós Istvánt, szerinte már ekkor elismerték azt, hogy a volt főpolgármester semmit nem követett el. Hozzátette: pártja egyetért a jelentés megállapításával, mivel semmilyen felelősségre vonást nem javasol.

Dráguló temetkezés

Elfogadták azt a javaslatot, aminek értelmében 2023. január 1-től drágul a temetkezés a fővárosban. Arról döntöttek, hogy a költségek hatósági áras részét 17 százalékkal emelik. Egy temetés költségeit tekintve két részből áll: vannak a szabadpiaci szolgáltatások (például sírkő elkészíttetése), ez a költségek nagyobb részét, nagyjából 70 százalékát teszi ki, a maradék a hatósági áras rész (urnavásárlás), ezen fognak emelni. Így valójában a hamvasztásos temetés ára 4,6 százalékkal emelkedik, a koporsós temetéseknél az egész temetési költségre vetített emelés körülbelül 7,8 százalékos.

A főváros eredetileg 20 százalékos emelést akart, de társadalmi vita után végül 17,03 százalékos emelés mellett döntöttek. A Budapesti Temetkezési Intézet összeállított egy „szolgáltatási alapcsomagot”: ez az Új köztemetőben végzett hamvasztásos temetést foglalja magában, amelynek ára a 155 ezer forint lesz.

Távozó vízmű-vezérigazgató és a taxisok helyzete

Bár nem volt napirenden, szóba került a Fővárosi Vízművek gazdálkodása is: Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere kérdezett rá a cég gazdasági helyzetére. Borbély azt mondta, hogy a Fővárosi Vízművek az idén 1,6 milliárdos veszteséggel számolt, jövőre 18 milliárd forintos veszteséget jósolnak a szakmai alapon készített üzleti tervben. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes erre reagálva elmondta, hogy kérték a vállalat üzleti tervének módosítását, de szerinte csőd nem fenyeget. Itt említette meg röviden Karácsony Gergely, hogy a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója, Keszler Ferenc benyújtotta lemondását. A főpolgármester elmondta: nagyon sajnálja a döntést, majd megköszönte a cégvezető eddigi munkáját. Az ülés vége után nem sokkal a főváros közleményt adott ki, amiben bejelentették Keszler távozását.

Az idei utolsó ülésen többek közt szó volt a taxisok helyzetéről is. Soproni Tamás VI. kerületi momentumos polgármester napirend előtti felszólalásában arra kérte a fővárost, hogy a következő, januári ülésen vegyék napirendre a taxisok helyzetének rendezését. Soproni azt mondta, hogy hatósági ár helyett versenyt javasolnak, és beépítenék a taxirendelést például a BudapestGO applikációba is. Szóba kerültek a nyilvános vécék is, amiről a bizottsági üléseken már volt szó. Kiss Ambrus bízik benne, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek visszakerülésével ebben is tudnak előrelépést elérni, konkrétumokról azonban egyelőre nem volt szó. Említésre került a Blaha Lujza téri nyilvános vécé is, amiről Karácsony elmondta, hogy van, és napokon belül üzembe is helyezik, jelenleg áramellátási probléma miatt nem működik.

A főváros 2023-as költségvetéséről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!