Volner János a Magyar Gárda, a Jobbik és a Mi Hazánk után a Külügyminisztérium kötelékében folytatja

2022. december 10. – 14:38

Volner János a Magyar Gárda, a Jobbik és a Mi Hazánk után a Külügyminisztérium kötelékében folytatja
Volner János a Hír tévében

Másolás

Vágólapra másolva

Felhagy az ellenzéki politizálással Volner János, aki mostantól a kormányzatnak fog dolgozni. A politikus a Külgazdasági és Külügyminisztérium kötelékében folytatja, külgazdasági attasé lesz Szingapúrban – tudta meg a Telex. Telefonon elértük Paczolay Mátét, a minisztérium szóvivőjét, aki megerősítette az információt, és hozzátette: folyamatban van Volner kinevezése.

„A Külügyminisztérium kapuja mindig nyitva állt azok előtt, akik készek a magyar nemzeti érdekért dolgozni, és ez a jövőben sem fog változni”

– mondta lapunknak a szóvivő.

Volner politikai életútja pár(t)ját ritkítja Magyarországon, a Fidesz második kétharmados győzelme után minden újabb fideszes kétharmaddal Volner is egyre közelebb lépett a kormánypárthoz.

A Magyar Gárda nevű szélsőjobboldali szervezet szóvivőjeként kezdte, majd belépett a Jobbikba, amelynek színeiben többször jutott parlamenti mandátumhoz, a pártnak egy időben alelnöke is volt. A második kétharmados Fidesz-győzelem idején még a kormányváltáson dolgozott, élesen kritizálta a miniszterelnököt is, akire a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta:

Orbán egy bunkó.

Amikor a Fidesz még veszélyt látott a Simicska Lajos által támogatott, az ellenzéki pártokkal összefogó Jobbikban, Volnert is keményen támadta a rendszer. 2016-ban a Ripost nevű kormányzati bulvárlap lesifotókat közölt róla, és azt írták, hogy egy nővel hetyegett a bokorban. Volner azt mondta, nem szexeltek, a nőnek pisilnie kellett, majd elszívott egy cigit, és beszélgettek.

Ebben az időszakban írt az Origo arról is, hogy Volner egy „kamuegyetemről” szerezte a diplomáját, amit az azóta kémkedésért elítélt Kovács Béla felesége ajánlott a figyelmébe. Úgy tűnik, a külügyminisztériumi munkához még ez a diploma is megfelelő.

A 2018-as választási vereség után kilépett az akkor még 20 százalékos pártnak számító Jobbikból, és néhány társával megalapították a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselőcsoportját. Ebben az időszakban, a harmadik kétharmad kezdetén Volner gyakori vendég lett a Fidesz-médiában, ahol már nem a kormányt, hanem az ellenzéket és leginkább a korábbi pártját kritizálta.

2019-ben távozott a szimbolikus frakcióból, majd egy évvel később elkezdte megmutatni önálló arcélét: megalapította a Volner Pártot. A legemlékezetesebb eset ebből az időszakból, hogy Volner független képviselőként feltett egy kérdést Orbán Viktornak, aki a válaszában utolsó mohikánnak nevezte Volnert. Azonban ez sem tudta megmenteni pártját az eljelentéktelenedéstől, két hónappal a szavazás előtt Volner bejelentette, hogy a Volner Párt nevű formáció nem indul a választásokon.

Előtte azonban Volner még tett egy komoly szívességet a Fidesznek. Ő nyújtotta be azt a törvényjavaslatot 2020-ban, amelyet aztán a Fidesz is támogatott, és amelynek értelmében 14 megyében 71 jelöltet kellett állítani ahhoz, hogy egy pártnak országos listája legyen a választásokon. A Volner javaslata nyomán elfogadott törvénymódosítás miatt az ellenzék végül egy listán indult, mert ha több listát állítanak, nem lett volna kivitelezhető, hogy a jelöltjeik ne induljanak egymással szemben.

A negyedik kétharmad idején Volner újabb politikai lehetőséget próbált megragadni. Májusban a Volner Pártot átkeresztelte Huxit Pártnak, de ezzel is viszonylag szerény aktivitást mutatott, igaz, idén szeptemberben még arról posztolt, hogy a jogállamisági jelentés „újabb ok a Huxitra”, ami Magyarország kilépését jelentené az Európai Unióból.

Volner János politikai karrierjével bővebben is foglalkoztunk, a róla szóló portrécikkünket itt lehet elolvasni.

Nem Volner az egyetlen, aki, miután kilépett a Jobbikból, külügyi megbízást kap. A napokban jelent meg a hír, hogy az exjobbikos Bencsik János főkonzul lesz Torontóban. Miután mindkét volt jobbikos politikus belép a Külügyminisztérium kötelékébe, érdemes felidézni, hogy Bencsik tavaly élő adásban fideszesezte le Volnert az ATV-ben, és el is ült mellőle.

A korábbi ellenzéki politikusok átigazolási hullámával kapcsolatban a külügy szóvivője megjegyezte, hogy „több volt baloldali politikus is dolgozik a magyar diplomáciában, jó munkát végeznek, ami bizonyíték rá, hogy félre lehet tenni a pártérdeket és érdemes Magyarországért dolgozni”. Paczolay Máté azzal zárta a beszélgetést, hogy „nálunk mindig a magyar nemzeti érdek érvényesítése áll az első helyen”.

Kerestük Volner Jánost is, amint elérjük, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!