Orbán Jeffrey Sachs amerikai közgazdásszal beszélgetett az orosz–ukrán háborúról a Karmelitában

2022. december 9. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök Jeffrey Sachs amerikai közgazdász professzorral beszélgetett a Karmelita kolostorban, főleg az ukrajnai háborúról. Egyetértettek az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások fontosságában. Szerintük a nyugati országoknak sokkal óvatosabban kellene eljárniuk az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás terén.

Orbán és Sachs szerint is el kell kerülni a háború kiterjedését, mielőtt valamilyen visszafordíthatatlan tragédia történne.

A hét elején a magyar kormány megvétózta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós közös uniós hitelfelvételt, a pénzügyminiszterek keddi ülésén három jogszabályban kellett volna egyetérteni, de Varga Mihály pénzügyminiszter a 2021-2027-es közös költségvetési rendelet egyhangúságot követelő módosításánál jelezte, hogy ehhez nem járul hozzá, így a csomag egészét sem tudták elfogadni, bár egy elemét megszavazták.

Az Oroszország által megtámadott uniós tagjelöltnek a becslések szerint havi 3-4 milliárd eurós segítségre lenne szüksége. Az EU közösen állná ennek nagyjából a felét, amit az eddigi nehézkesen folyósított, eseti segítség helyett kiszámíthatóan adna oda jövő év elejétől. A témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A magyar kormány már előre jelezte, hogy nem támogatja a közös hitelfelvételt. A kormánytagok hangsúlyozták, hogy nem a segítséget vitatják, hanem – elvi okokra hivatkozva – azt, hogy az EU együtt vegyen fel kölcsönt. Helyette kétoldalúan adnák oda a bruttó nemzeti össztermék alapján arányos részt Ukrajnának. A kormány határozattal igyekezett bizonyítani, hogy ezt komolyan gondolja.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!