76,7 milliárd forintnyi eurót adnánk Ukrajnának

2022. november 23. – 21:07

Másolás

Vágólapra másolva

„A Kormány

1. továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában;

2. felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról” – áll a most megjelent 1562/2022. kormányhatározatban, ami a szerda este kiadott Magyar Közlönyben olvasható.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban már kijelentette, a magyar kormány nem fogadja el, hogy az EU-tagállamok közös hitelvelvétellel segítsék az Oroszország által megtámadott Ukrajnát, arra viszont hajlandó, hogy a tervezett pénzügyi támogatás Magyarországra eső részét biztosítsa. A friss határozat szerint ez 187 millió euró, azaz jelenleg kb. 76,7 milliárd forint.

A 187 millió euró kb. úgy aránylik a 18 milliárd euróhoz, mint ahogy a magyar GDP az EU teljes GDP-jéhez, eszerint tehát Orbán Viktor olyan megoldást szorgalmazna, hogy minden tagállam a saját nemzeti összterméke arányában teremti elő az Ukrajnának szánt segélycsomag rá eső részét, erre azonban kevés esély van, Olaszországnak ebben az esetben például milliárdos nagyságrendben kellene pénzt adnia, de egyedül messze nem jutna olyan kedvező hitelhez, mintha az EU közös hitelt venne fel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!