Megnyílt a makói McDonald's, még Lázár Jánosnak is hálát adtak érte

2022. december 9. – 15:32

Megnyílt a makói McDonald's, még Lázár Jánosnak is hálát adtak érte
Az első vendégek a makói Mekiben – Fotó: Balogh Gergő / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyitott a makói McDonald's, a 2021-ben nyitott hódmezővásárhelyi KFC-vel együtt így már ez a második gyorsétterem Csongrád-Csanád megyében, ami nem a megyeszékhelyen van. Ebből a térségből származik a termékeikben használatos szárított hagyma, mekizni azonban eddig Szegedre kellett bejárni. És bár hihetnénk, hogy a McDonald's betesz majd a kisebb éttermeknek, a makóiak többsége nem félti a helyi vállalkozásokat a most nyílt konkurenciától. A hivatalos megnyitó hálaadással és kormánypárti szlogenekkel telt, de hogy meddig tervez az étteremlánc az aszály és az energiaválság miatt eltűnni látszó Makó környéki hagymával, nem derült ki.

A Szegedtől nagyjából harminc kilométerre fekvő, közel 23 ezer lakosú Makó szerdán új McDonald’s éttermet kapott. A Romániával határos kisváros és térsége abból a szempontból érdekes, hogy a magyar McDonald's éttermeiben felhasznált szárított hagyma innen származik. Az új étterem maga a főúton, egy olyan, korábban az önkormányzat által nettó 83 millió forintért értékesített telken terül el, aminél éppen kettéágazik az út, és így már százméterekről látja a városba érkező a nagy sárga M-betűt.

A szerda kora délutáni megnyitóra zsúfoltságig telt az építészetileg nem különösebben érdekes helyszín. Ünneplőbe öltözött alakok sürögtek-forogtak, majd a makói Bartók Gitárzenekar játéka után beszédek következtek.

Hálaadás Lázár Jánosnak

„Adjatok hálát mindig mindenért” – idézte a „Könyvek könyvét” messziről kezdve meg beszédét Farkas Éva Erzsébet fideszes polgármester, aki kiemelte, hogy 2015-ben a város megerősítéseként a turizmus fejlesztését is célként tűzték ki, és a mezőgazdaság felfuttatásán túl Makót is vonzóbbá szerették volna tenni. Szerinte az új étterem illeszkedik ebbe az elképzelésbe.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Farkas hálát adott a támogatásért először is Lázár Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének, építési és közlekedési miniszternek, aki szerinte a kezdetek óta állt teljes mellszélességgel a beruházás mellett. Ezután Égi Zsolt, a magyar McDonald’s ügyvezető igazgatója beszélt a műszaki megoldásokról: neki a Meki mögötti pihenőpark a kedvence, ami

állítólag a Makón is sokat alkotott Makovecz Imre kézjegyeit is magán viseli,

bár ennek a gyakorlatban nem sok jele van. Makovecz az organikus építészet hazai mestere volt, így képzelhetjük, ez a vonal mennyire köszön vissza egy kisvárosi McDonald's drive through-jának ölelésében. Nagyjából semennyire.

Végezetül Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese szólt, aki Lázár János nevében osztotta meg gondolatait.

Az államtitkár szerint Makón „olyan gyorsétterem nyílt, amire még Hódmezővásárhelyről is irigykednek, és onnan is ide fognak átjárni”. Mondandóját azzal a jól ismert kormányzati szlogennel zárta, hogy

„Makó nem hátra megy, hanem előre”.

A közel harminc kilométerre fekvő, majd' kétszer akkora Hódmezővásárhely és Makó között Márki-Zay Péter polgármesterré választása óta vannak rivalizálások a politikai térben. Miután Márki-Zay megnyerte a 2018-as időközit, Lázár János országgyűlési képviselőként inkább magára a térségre, mindinkább Makóra kezdett el koncentrálni, holott előtte 10 évig volt vásárhelyi polgármester.

A fenti képen Farkas Éva Erzsébet, balra mellette Csepreghy Nándor, a jobb szélen pedig Scheer Sándor – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
A fenti képen Farkas Éva Erzsébet, balra mellette Csepreghy Nándor, a jobb szélen pedig Scheer Sándor – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Hódmezővásárhely valószínűleg nem fog sokáig irigykedni Makóra, ugyanis a szeptemberi közgyűlésen módosították a helyi építési szabályzatot, így elméletileg már ott sincs akadálya annak, hogy McDonald's étterem épüljön.

Szegedig azért nem mentem volna el érte

„Szóljatok a biztibojoknak, hogy engedjék be szakaszosan a vendégeket! Szép lányok, menjetek oda, segítsetek az ajtóban!” – szólt egy férfi, majd fél 4-kor beengedték a nyitásra váró két embert. Az érdeklődés messze elmaradt az ózdi étterem nyitásánál tapasztaltaktól, de néhány perc alatt azért csak megtelt a hely makóiakkal.

Az elsők között volt egy néni is, aki csak sütizni jött. „Én nem vagyok ilyen Mekibe vagy étterembe járós, de most szeretném kipróbálni. Büszkék vagyunk arra, hogy Makóra költözött, Szegedig azért nem mentem volna el érte” – mesélte, majd hozzátette, hogy nem hiszi, hogy a többi étteremnek rossz lesz ezután, mert

„a Meki az Meki, az étterem meg étterem”.

A bejárat mellett egy idősekből álló társaság ült, ők már nagyon várták, hogy megnyisson a hely. „Szerintem nem fog ez más vendéglátósokat zavarni, nincs is a fiataloknak más, csak ez a hely. Annyira jó, hogy ez kinyitott, mert nem csavarognak, hanem itt megtalálják egymást. Bejön, fogyaszt, melegszik, nem az utcán tömörül” – mondta a csapat egyik női tagja.

A helyiek nagyon várták, hogy megnyíljon a Meki – Fotó: Szcs Dániel / Szegedr / Telex
A helyiek nagyon várták, hogy megnyíljon a Meki – Fotó: Szcs Dániel / Szegedr / Telex

Egy a rendelésére váró fiatal srác azonban épp a vendéglátósokat félti. „Szegedre járok be, ilyen szinten nem hiányzott, hogy helyben is legyen. Őszintén, azért nem támogatom a Mekit itt, mert nagyon sok vállalkozásnak nem lesz ez jó, lehúzza a forgalmat. Én örülök, mert szeretem, a vállalkozások nem örülnek neki.”

A makói hagyma végnapjai

Ha már Makó és a McDonald's is a Makó térségéből származó hagymát használja fel az ételeiben, szerettük volna megkérdezni az étteremlánc képviselőit, hogy mi a helyzet a cégnél hagymaügyben. Még szeptemberben írt ugyanis arról a Magyar Nemzet, hogy eltűnőben van a makói hagyma, az aszály a gazdálkodók termésének jelentős részét elvitte, és a termelés újraindításához a technológiaváltás mellett az öntözéshez szükséges vízgazdálkodási feltételek megteremtésére is szükség lenne. Az Országos Hagyma Terméktanács elnöke akkor a lapnak azt mondta, hogy

a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt a külföldi versenytársakkal.

Egy másik hangsúlyos probléma a tárolás, ami az energiaválság felfutásával még nehezebbé teszi a gazdák helyzetét. A Világgazdaság írta meg még november elején, hogy a magas energiaárak miatt sok hazai termelő inkább nem tárolná be télire a zöldségeket, hanem most túladna rajta, ami miatt az év végére gyakorlatilag eltűnhetnek a boltok polcairól a hazai gyökérzöldségek.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A krumplit és a hagymát egyszerű tárolókban körülbelül karácsonyig lehet minőségromlás nélkül tartani, utána speciális hűtőtárolóra van szükség. A Telex szeptemberben egy hosszabb cikkben is foglalkozott a makói hagyma végnapjaival.

Hogy meddig tervez a McDonald’s a Makó környéki hagymával, arra az étteremlánc képviselőitől nem kaptunk választ. Azt mondták, kérdéseinket küldjük el nekik emailben, és ott majd készségesen válaszolnak mindenre. A településnek nyújtott lehetőségekről, és hogy az önkormányzat mit vár az étteremtől, a polgármester asszonytól szerettük volna megkérdezni, de ő az esemény után más programokra hivatkozva elsietett.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!