Sor várta Ózd első McDonald'sának megnyitását, a várost leszóló Bochkor Gábornak is üzentek a hamburgerező nagymamák

2021. december 18. – 07:41

Sor várta Ózd első McDonald'sának megnyitását, a várost leszóló Bochkor Gábornak is üzentek a hamburgerező nagymamák
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hé!… Hallanak engem?!… Helló!!…

– kiabálta egy férfi egy fakó ózdi panelház kilencedik emeletének ablakából. A panel közvetlenül a város első McDonald'sa mellett áll. „Parancsoljon!” – kiabáltam vissza neki a vendéglátóhely mellett állva. „Hánykor nyit a McDonald's?” – kiabált vissza nekem a magasból. Ránéztem az órámra, „hát, kábé húsz perc múlva” – harsogtam vissza neki. Megköszönte, és becsukta az ablakot.

A megnyitás előtt álló Mekiben ekkor még úgynevezett VIP-vendégek voltak csak, sok jól öltözött, jó autókkal érkező, feltehetően nem ózdi ember vett részt a zártkörű eseményen. Aztán amikor a szervezők már készülődtek a pár perc múlva kezdődő szalagátvágáshoz, feltűnt, hogy az ózdiak már sorban állnak a gyorsétterem mellett, ők – a kilencedik emeleti lakóval ellentétben – tudták, hogy pénteken pontban 13 órakor megnyit a város első McDonald'sa.

Nem kérnek cukormentest

Az ünnepélyes nyitóceremónián megemlítették, hogy gluténmentes, laktózmentes és cukormentes ételeket-italokat is lehet fogyasztani az étteremben, bár amikor a konferanszié megkérte a várakozó vendégeket, tegyék fel a kezüket azok, akik cukormentes süteményt fogyasztanak inkább a cukros helyett, mindössze két ember jelentkezett a hetven-nyolcvanból.

Janiczak Dávid, Ózd független polgármestere azt mondta, örül annak, hogy körülbelül hetven embernek ad munkát a McDonald's. „Nem vagyunk eleresztve Ózdon vendéglátóhelyekkel” – mondta. Csúnya dolgokat hallott arról, hogyan és mennyiért adnak munkát Ózdon a vendéglátósok, azt reméli, ezeknek a cégeknek konkurencia lesz ez a Meki, és feljebb emelik majd a fizetéseket.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Janiczak szerint a városias jelleget növelik az ilyen jellegű üzletek, a fiatalok igénylik az ilyesmit. Ha akarnak egy jót kajálni, vagy akarnak jobb ruhákat, most el kellett menniük Ózdról. „Így volt ez a mozival is, évtizedekig nem foglalkozott vele senki, pár éve nyitottuk újra, és most van egy menő 3D-s mozink. Így egyre kevésbé kell a közösségi élményeiket más városokban megélni”.

Sokan elmennek Egerbe, Miskolcra vagy Salgótarjánba az ottani McDonald'sokba, most viszont majd a térségből ide fognak jönni, akár még a Felvidékről is, és a város körülbelül ötvenezres vonzáskörzetéből. És ha eljönnek ide, az majd lecsapódik a város többi szolgáltatójánál is – tette hozzá a polgármester.

A nyitóünnepség szervezői a karácsony közelsége miatt ünnepi hangulatot akartak teremteni, ezért felkérték a helyi zenés társulat művészeit, adjanak elő egy-két dalt. „Télapó a legnagyobb sztár, szép karácsony ünnepe vár” – énekelték.

Kínai üzletből nem kell több, abból van untig elég

Három középiskolás diák nagyon örült, hogy gyorsétterem nyílik a városban, „amikor erre jártunk, és láttuk az építkezést, mindig megbökött, és azt kiabálta: Mekiii!” – mondta az egyik lány a mellette álló barátnőjéről.

„Régóta emlegettük, hogy jó lenne valami ilyesmi kajálda Ózdon. Meg egy New Yorker, egy H&M vagy CCC jó lenne, itt nem nagyon vannak jó ruhák. Kínai üzletből mondjuk nem kell több, abból van untig elég” – mondta egy szintén a barátnőivel érkező lány. Voltak, akik a plázákat és a barkácsüzleteket hiányolják a városból, egy munkából érkező társaság pedig egy „egészségközpontnak”, magánrendelőknek is örülne.

A nyitási akció miatt olcsóbb volt a sajtburger – Fotó: Huszti István / Telex A nyitási akció miatt olcsóbb volt a sajtburger – Fotó: Huszti István / Telex
A nyitási akció miatt olcsóbb volt a sajtburger – Fotó: Huszti István / Telex

Két huszonéves fiú a sportszerüzleteket hiányolja Ózdról. „Valami sportbolt, ami Egerben is van, ahol Adidas szabadidők vannak, meg ilyenek” – mondta az egyik. A másik szerint „valami jó munkahely is kéne a városba”. Most Budapestre járnak, az építőiparban dolgoznak. „Festünk, glettelünk” – mondták. A fővárosban többnyire munkásszállón alszanak, sokszor csak hétvégén meg ünnepnapokon járnak haza.

Mások is beszéltek arról, hogy nem könnyű jó munkát találni Ózdon. Egy fiatal anya azt mondta, az élettársa szintén az autóval nagyjából két és félórára lévő Budapesten dolgozik az építőiparban, de ő mindennap ingázik, ráadásul ő a sofőr, most a téli útviszonyok miatt a szokásosnál is jobban félti. Komolyabban nem gondolkodtak még azon, hogy felköltözzenek a fővárosba, Ózdon laknak a szüleik, akik „nem bírnák ki”, ha csak ritkán láthatnák a pár éves unokájukat.

Többen mondták, hogy a majdnem kétórás buszútra lévő Miskolcon dolgoznak, vagy a hasonló távolságra lévő Egerben. Ózdon az elmúlt években is elég jelentős csapások érték a munkaerőpiacot, két év alatt kétezer ember veszítette el a munkáját, mert két nagyobb gyár is bezárt a városban.

Évtizedek óta folyamatos az elvándorlás

A második nagyobb üzem bezárása után idén tavasszal hosszabb cikkben foglalkoztunk az ország egyik legszegényebb térségében lévő település helyzetével. A polgármester tavasszal arról beszélt lapunknak, ha nem sikerül nagyobb befektetőt hozni a városba, akkor belátható időn belül szellemvárossá válhat a település. Az ózdi gyárbezárások rávilágítanak egy nagyon súlyos problémára: az alacsony hozzáadott értékkel működő összeszerelő-üzemekre alapozott gazdasági modell egyre törékenyebbé válik a robotizáció gyors térhódítása miatt.

A város hányattatásai nem mostanában kezdődtek, az ózdi vasgyártás megszűnésével a rendszerváltás után 13 ezer ember került utcára. Az elmúlt években jó pár vidéki városba települtek termelő üzemek, de a főbb közlekedési útvonalaktól távolabb eső Borsod-megyei Ózdot elkerülték a nagyobb befektetők. Több vidéki városnak és Budapestnek is feszített a munkaerőpiaca, munkaerőt sok esetben máshonnan szállítanak be, többek között Ózdról, ami viszont nagyon nehezen tud előrébb lépni gazdaságilag.

A rendszerváltás előtti nagyipar 1990 utáni összeomlását súlyosan megszenvedő város lakossága évtizedek óta csökken, a '80-as években még 46 ezer fölött volt, mára 32 ezerre apadt. A polgármester a tavaszi gyárbezárás idején arról beszélt a Telexnek, sok fiatal máshol keresi a boldogulást. „A fiatalabb generáció nem lát jövőképet Ózdon. Sokan már középiskolát is más városban választanak, pedig Ózdon megfelelő színvonalú oktatással és iskolákkal vagyunk ellátva. Fontos mérföldkő volt a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatának megvalósítása, melyhez szintén nagy reményeket fűztünk, ám ez a legelkeserítőbb. Itt már tisztán látszik, hogy nem akarnak Ózdon maradni. A meghirdetett szakok ellenére, ugyanazon szakokat inkább más városban jelölik meg, így többször előfordult már, hogy el sem sikerült indítani őket, ahol indul, ott is minimális 5-10 fős létszámmal... Ez nagyon elkeserít” – mondta akkor Janiczak.

Sok fiatal jött el a gyorsétterembe a nyitás napján – Fotó: Huszti István / Telex
Sok fiatal jött el a gyorsétterembe a nyitás napján – Fotó: Huszti István / Telex

Jöjjön csak le a Bochkor!

Bár az ózdi Meki nyitónapján többnyire fiatalokat lehetett látni, azért néhány idősebb helybéli is eljött. „Ez a McDonald's büszkeség a városnak!” – mondta egy sajtburgert falatozó 64 éves néni. Ő a nemrég bezárt egyik nagyobb helyi üzemben dolgozott, most 12 órázik egy miskolci gyárban. Ha nappali műszakos, akkor reggel 4-kor indul a céges busz Ózdról, Miskolcon reggel 6-tól este 6-ig tart a munka a szalag mellett, este 8-ra ér vissza a busz Ózdra. Két nap nappalos műszak, két nap szabad, aztán két nap éjszakai műszak, és megint két nap szabad. A fizetések szerinte ebben a miskolci gyárban még manapság is minimálbér környékén vannak, pótlékokkal se sokkal magasabbak.

A néni szerencsésnek tartja magát, mert sok helybéli időssel ellentétben neki Ózdon laknak a gyerekei és az unokái. Komoly problémának látja viszont, hogy szerinte a médiában „mindig csak befeketítik Ózdot”. „Épp beszéltük, hogy Bochkor Gábor a múltkor elmondta a rádióműsorában, hogy Ózd milyen szürke város, meg milyen semmilyen város, lehordta mindennek.”

Bochkor egy pár héttel ezelőtti műsorában arról beszélt, Budapesten „szebb a látvány, mint Ózdon”. Mint mondta, egyszer volt Ózdon, és „nem szép”. „Mint egy rapperklipből a háttér. Csúnya. Nem akarod látni” – mondta a műsorvezető, aki „hangulattalannak”, „kilátástalannak” titulálta Ózdot, de hozzáfűzte: nagyon szeretné, ha „renoválnák”. A műsorvezetőtársai megkérdezték, ez mit jelent, mire azt mondta: „legyen egy szép főtere, egy szép szoborral, szökőkúttal, minden homlokzat legyen renoválva, kiülős kávézók, éttermek, sok parkolóhely, szép kertvárosi rész szépen növényesítve, esetleg modern, hangtalan elektromos tömegközlekedés.” Illetve nem kérné az elképzelt ózdi címére a csomagjait, mert „ott eltűnnének”.

Az idős néni ezen eléggé felhúzta magát. „Miért nem jött most ide? A polgármester meghívta! Jöjjön csak el, nézzen szét! Az elmúlt néhány évben nagyon sokat szépült a város. Nyáron olyan szép virágos minden! Ózd nem egyszer megnyerte a legvirágosabb város címet! Van már két okoszebránk is! Sok körforgalmat csináltak. A lényeg, hogy jót írjanak rólunk” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!