Meg is jelent a Magyar Közlönyben A Nyilatkozat, amiben a Fidesz visszautasítja a német és holland parlament nyomásgyakorlását

2022. december 8. – 22:35

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán megszavazták az Országgyűlésben, csütörtökön meg is jelent a Magyar Közlönyben A Nyilatkozat: a Fidesz javaslatára ebben a politikai nyilatkozatban visszautasítják a német és a holland parlament nyomásgyakorlását.

A két ország törvényhozása arra szólította fel a kormányát, hogy csak akkor járuljon hozzá a magyaroknak járó visszatartott európai források felszabadításához, ha a magyar kormány „ellenőrizhető és visszafordíthatatlan lépéseket tett a jogállamiság megerősítése és a csalások megelőzése érdekében”.

A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent üzenet, nyilatkozat szerint zsarolásról van szó, a német és a holland parlament pedig bele akar szólni a magyar emberek életébe – ezt pedig visszautasítják.

A nyilatkozat szerint „Magyarország elkötelezett az Európai Unió alapjául szolgáló értékek, valamint az unió pénzügyi érdekeinek védelme mellett”, ezért az elmúlt hónapokban az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében tizenhét vállalást teljesített.

„Az Országgyűlés sajnálattal tapasztalja, hogy egyes tagállamok parlamenti többsége, a lojális együttműködés alapelvéből következő kölcsönös tiszteletet semmibe véve, és kilépve az uniós egyeztetések szabályozott, meghatározott szereplők között folyó kereteiből, a politikai nyomásgyakorlás eszközéhez folyamodik” – áll a nyilatkozatban. Eszerint ez a magatartás sérti Magyarország szuverenitását, és az uniós alapszabályt, ami megtiltja az Európai Bizottság tagjainak, hogy utasításokat fogadjanak el tagállami intézményektől vagy más szervektől.

„Ahogy a magyar országgyűlés sem szól bele a német és a holland emberek életébe, úgy fordítva is ezt várjuk el a két ország törvényhozó és más intézményeitől. A kölcsönös tisztelet talaján állva utasítjuk vissza a törekvést, hogy Németország és Hollandia rákényszerítse hazánkéval ellentétes akaratát a magyar emberekre” – deklarálják a nyilatkozatban.

A javaslatról és az ellenzéki reakciókról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!