A hazugság belefér a testvéri szeretetbe? – jogerősen is elítélték a darnózseli darabolós gyilkos testvérét

2022. december 7. – 16:39

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Véglegesen lezárult a darnózseli darabolós gyilkosság büntetőügye: hamis tanúzásért jogerősen is 1 év 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Győri Törvényszék F. Csillát, a darabolós feleséggyilkos testvérét.

A bíróság ugyan a hamis tanúzást súlyosabban minősítette az első foknál és az ügyésznél is, de mivel a vád nem fellebbezett a júniusi tárgyalás után, a büntetés kiszabásakor a törvény kötötte a bíróság kezét, nem adhattak súlyosabb büntetést. F. Csilla, a hamis alibivel próbálkozó vádlott nem volt jelen a mostani tárgyaláson.

Dr. Jungi Eszter tanácsa szerint lett volna a testvérnek más választása – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Dr. Jungi Eszter tanácsa szerint lett volna a testvérnek más választása – Fotó: Laczó Balázs/ Telex

A mindent eldöntő darnózseli horror

Az alapügyet sokan ismerhetik: a szigetközi faluban, Darnózselin élt N. János és felesége, két közös gyermekük volt. A viszonyuk rég elmérgesedett, válófélben voltak. A hentesként dolgozó férfi 2014. május 27-én ismeretlen módon megölte feleségét Mosonmagyaróváron, a holttestét a házukban lévő húsfeldolgozóban feldarabolta, ledarálta, maradványait elégette, majd szétszórta egy házához közeli réten.

Nővére, F. Csilla viszont azt állította a nyomozóknak, majd a bíróságon is, hogy fivére nála járt a vádbéli elkövetés idején. Mind a két helyszín Mosonmagyaróváron van, de nem egy mobilcellában. A mostani per alapja tehát nem véletlenül a hírközlési szakértő véleménye volt, mivel mind N. János, mind az ekkor már elhunyt feleségének telefonjára érkeztek hívások, és így az idő és a hely beszűkíthető.

Azt pedig, hogy F. Csilla hazudik, még az a bírósági fórum is kimondta Tatabányán, amelyik N. Jánost korábban felmentette.

Ezután az ítélőtábla, majd a Kúria söpörte el az „alibit”, utóbbi pedig lesújtott N. Jánosra, aki jogerősen, 21 évet kapott. Erről és a védelem álláspontjáról itt írtunk korábban.

F. Csillát ezután 2021 elején Kovács Szilárd, az elhunyt bátyja és dr. Gál András sértetti képviselő jelentette fel. A nőt 2022. június 1-jén elítélték, de a Győri Járásbíróság úgy látta: csak az emberölés alapesetét kell alapul venni az alibivel kapcsolatban, és a hazugságért így 1-től 5 évig terjedő büntetés járhat.

Kettőtől nyolc vagy egytől öt, az itt a kérdés

Csakhogy életfogytiglannal fenyegetett cselekmény esetében a rá vonatkozó hamis vallomásért már 2-től 8 év szabható ki, N. Jánost pedig a Kúria 2020 októberében előre kitervelt – tehát ilyen súlyú – gyilkosság miatt ítélte 21 évre. Magyarán egy fő kérdés maradt – mi az, ami most irányadó a testvér hazugságára nézve: a gyilkosság legvégső döntés szerinti minősítése, vagy az, ami miatt 2014 júniusában faggatták ki.

Dr. Jungi Eszter tanácsa ebben a kérdésben szigorúbb volt a Győri Járásbíróságnál. Úgy látta: attól, hogy ha egy büntetőeljárás során újabb információk látnak napvilágot és változik a minősítés is, még ugyanarról a cselekményről beszélünk. A legvégső határozat az irányadó, azt pedig minősített emberölésben mondták ki.

Vagyis a kiszabott 1 év, 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztés kevesebb annál, mint amit a törvénykönyv a most meghatározott minősítés esetében előír – mivel az két év lenne –, de a bíróság úgy látta: alkalmazni lehet az úgynevezett enyhítő szakaszt. Ezért igen méltányos, de törvényes is a büntetés – fejtették ki. A védő felmentést kért, azt viszont nem látta a törvényszék megalapozottnak.

Kovács Dezső, a megölt Judit édesapja és a nő bátyja, Szilárd az ügy minden tárgyalásán jelen volt – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Kovács Dezső, a megölt Judit édesapja és a nő bátyja, Szilárd az ügy minden tárgyalásán jelen volt – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Ha hisznek nekünk, most más ítélet születik

Ez a bíróság is aláhúzta: érthető és szép dolog a testvéri szeretet, a törvényalkotó ezért is ad lehetőséget közvetlen hozzátartozók számára, hogy ilyenkor megtagadják a vallomástételt. F. Csilla azonban nagyon helytelenül járt el, amikor megpróbálta félrevezetni az igazságszolgáltatást. Törvényadta jogával nem élt, viszont hazudott, méghozzá aktívan, és nem egy, nem két alkalommal.

A védelem nem kívánt nyilatkozni. A 2014-ben meggyilkolt N.-né Kovács Judit bátyja, Kovács Szilárd a Telexnek azt mondta: legfőképp azért csalódott és enyhén szólva is bosszús, mert ők dr. Gál Andrással már 2021 elején ugyanezen okfejtés alapján tették meg a feljelentést. Ha akkor azt az ügyészség végiggondolja, most feltehetően egy olyan ítélet születhet, ami valóban üzenetet hordoz az ilyesmire készülő hozzátartozók számára és visszatartó erővel bír.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!