Adót emelt a kormány, visszaállt az üzemanyagra kivetett jövedéki adó mértéke

2022. december 7. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Vezess.hu szúrta ki, hogy a 480 forintos hatósági ár kivezetése után az üzemanyagra kivetett jövedéki adó mértéke is visszaállt az árstop előtti állapotra. Ennek megfelelően a 95-ös benzin jövedéki adójának mértéke ismét nettó 120 forint/liter (áfával 152,4 forint), míg a gázolajé nettó 110,35 forint/liter (ami bruttó 140,1 forintot jelent). Az emelés mértéke literenként nettó 25 forint.

Egy rendkívüli, éjjel fél 11-es időpontra meghirdetett kormányinfón jelentette be kedden Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér, hogy a 2021 novemberében bevezetett, literenként 480 forintos hatósági üzemanyagárat eltörlik. Hernádi Zsolt Mol-vezér azt mondta, hogy a Mol-kutakon a változás időpontjától az alábbi árak lesznek irányadóak: a 95-ös benzin literje 641 forintba, míg a gázolajé 699 forintba kerül.

Orbán Viktor szerdán napközben azt posztolta, hogy a benzinárból keletkező extraprofitot elvonják. „Az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk, és a rezsivédelmi alapba irányítjuk” – írta a kormányülésről korábban az államfő.

A Mol-részvények árfolyama rendesen be is zuhant Orbán Viktor bejelentésére. Délelőtt még határozott emelkedésben voltak a Mol részvényei – nyilván a kedd éjszakai bejelentés hatására –, az előző napi 2818 forintos záróár után 2916 forintig emelkedtek, egészen a kormányfői bejelentésig. Ekkor gyorsan nagyot esett, majd a tőzsdezárásra 2746 forinton ért el napi mélypont az árfolyam. Ez 2,6 százalékos mínuszt jelent az előző napi záráshoz, illetve és 5,8 százalékosat a napi csúcshoz képest.

Frissítés: Szerdán késő este a Magyar Közlönyből kiderült, hogy a kabinet 95 százalékra emelte a Molnak azt az extraprofitadóját, amit a Brent és az Urál olajárak különbségén nyer. Erről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!