A főváros még pluszban van, de a jövő év elejét várhatóan 15-20 milliárd mínusszal kezdi

2022. december 7. – 07:55

Másolás

Vágólapra másolva

Minden reggelét úgy kezdi, hogy megnézi az aktuális egyenleget – ezt mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, és azt is, hogy már az előző évi költségvetésben is azt írta, hogyha nem változik semmi, akkor veszélybe kerül az önkormányzati közszolgáltatások működése. Erre jött még rá a háború és az energiaválság.

„Most ott tartunk, hogy az állami közlekedési normatíva 12 milliárdos lapját már felfordítottuk, hiszen a támogatási szerződést már aláírtuk, de a pénz még nem érkezett meg” – folytatta. A beruházási hitelkérelemhez még nem kapták meg a kormány jóváhagyását, pedig már ebből igazából elköltöttek 14 milliárd forintot. Nem jött még válasz a kormánytól a BKV 14 milliárdos energiakompenzációs igényére sem, és nem kapták meg a Lánchíd rekonstrukciójára ígért 6 milliárdos támogatást sem, „holott a kormány azt ígérte, hogy a felújítás végén fizetnek. A főváros várhatóan még idén kifizeti két utolsó számla egy részét, de a pénz nincs itt.”

Kiss azt mondta, 2023-at várhatóan 15-20 milliárd mínusszal kezdik, most még pluszban vannak. „(…), de a BKV-nak hamarosan utalni kell a 22 milliárdot, hogy fizetni tudja az energiaszámlát és a munkabért. Várhatóan 15-20 milliárdos mínusszal zárjuk az idei évet és indítjuk az újat. 2023-ban amellett, hogy továbbra sem lesz pénz az utak, hidak, ivóvízhálózat rekonstrukciójára, a napi szintű működés is forráshiányos lesz.”

Szóba került a szemétszállításban dolgozók sztrájkja is, amiről Kiss azt mondta, örül annak, ha a munkavállalók képesek kiállni az érdekeik mellett, jó, hogy még nem veszett ki a társadalmi szolidaritás. „Maga a krízis megoldása persze fejtörést okozott. A minimálbér-, sem a garantáltbérminimum-emelés jövő évi mértéke egyelőre nem ismert, márpedig ehhez kötődik a fővárosi cégeknél adott emelés. Így egyelőre nem tudjuk, hogy mennyit költünk majd erre jövőre. Az energia- és gazdasági válság elleni alapba eddig 16 milliárdot tettünk, ebből kell teljesíteni a bérpolitikai vállalást, illetve a megnövekedett energiaárak kompenzációját. Meglátjuk mire lesz elég” – fűzte hozzá.

A költségek emelkedése miatt várhatóak emelkedések, például a temetési költségekben, de a szociális intézmények térítési díj rendeletén nem szeretnének változtatni. „Az étkezési díjaknál csak a nyersanyagnormát emeljük, a térítési díjat nem. A sok éve változatlan temetői hatósági árakhoz viszont hozzá kell nyúlnunk, erre már készült is egy javaslat, amely volt a Fővárosi Idősügyi Tanács előtt is. A jövő heti közgyűlés szavazni fog erről is. A Tiborcz-adóként emlegetett értékalapú ingatlanadót január elsejétől vetette ki a főváros. Az iparűzési adó esetében már nincs hová nyújtózkodni, hiszen a maximális 2 százalékot szedjük be. A városnak ez a legnagyobb saját bevétele, az idén a 75 százalékát teszi ki” – mondta, arra pedig, hogy más városokhoz hasonlóan miért nem zárnak be fürdőket, azt válaszolta: azért, mert rentábilisak.

Kérdezték tőle azt is, hogy jövőre lehet-e a mostaninál nagyobb hiánya a fővárosnak. Erre azt válaszolta, hogy sokkal nagyobb nem, hiszen a folyószámla hitelkeret 25 milliárdos. „Ha ennél több hiányozna a kasszából, akkor fizetésképtelenné válna a főváros. A költségvetést mindenesetre kihoztuk nullára, hiszen mínuszos pénzügyi terv nem készíthető, az már más kérdés, hogy ezt miképpen tudjuk tartani.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!