A végrehajtói kar épülete előtt akciózott Jámbor András és a Szikra Mozgalom

2022. december 6. – 11:10

A végrehajtói kar épülete előtt akciózott Jámbor András és a Szikra Mozgalom
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden folytatódott a Szikra Mozgalom „fizessenek a gazdagok” kampánya, amelynek keretében hétfő este blokád alá vették a budapesti Tropicana kaszinót. A leginkább Jámbor András parlamentbe juttatásáról közismert baloldali szervezet kedd délelőttre újabb, „titkos helyszínen” tartandó akciót ígért be, az újságírókat a Dózsa György út–Ajtósi-Dürer sor kereszteződéshez hívták.

A szikrások és Jámbor András a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar épülete elé sétáltak, ahol felolvastak egy kiáltványt, melynek lényege az volt, hogy a válságban fizessenek inkább a gazdagok és az oligarchák ahelyett, hogy az alsó társadalmi osztályokon csattan az ostor. Politikai javaslatlistájukban jóléti intézkedések mellett azt követelték: „csökkentsék a végrehajtók által a fizetésekből levonható összegeket, vizsgálják ki a végrehajtói maffia ingatlanügyeit, kárpótolják az áldozatokat.”

Emellett az épület elé molinókat feszítettek, és kiragasztottak egyéni kilakoltatási történeteket a közelmúltból. A helyszínválasztást a Völner-Schadl ügy indokolta, amelynek során kiderült, hogy a végrehajtói karon belül kiterjedt bűnszervezet működött, amelybe Völner Pál, az Igazságügyi minisztérium államtitkára is belefolyt.

Az akció után pár perccel rendőrök érkeztek, igazoltatták Jámbor Andrást, aki elmondta, hogy országgyűlési képviselő, és csak sajtótájékoztatót tartott, nem engedély nélküli gyülekezés történt. Addigra a szikrások már le is bontották a molinókat, leszedték plakátokat, helyszíni tudósítónk beszámolója szerint ezzel meg is elégedtek a rendőrök, aztán mindenki távozott.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Szikra Mozgalom „fizessenek a gazdagok” kampánya a napokban indult. „Az egymást érő válságokban egyre nagyobb teher hárul a dolgozókra. Mi azt mondjuk, ennek a válságnak ne mi fizessük meg a költségét, hanem azok, akiknek van miből. Fizessenek a gazdagok, éljenek meg az emberek!” – áll az akciósorozathoz írt kiáltványukban.

A Szikra aktivistái először csak közterületen stencilezték a szlogent, hétfő este került sor az első látványos megmozdulásra. Ekkor Jámbor András országgyűlési képviselővel együtt elállták a Tropicana kaszinó bejáratát, amivel arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy az állam sok milliárd forint bevételről mond le azzal, hogy a kaszinók üzemeltetési jogát koncessziókkal kiadja – jellemzően Fidesz-közeli – magánszemélyeknek. Az aktivisták a kaszinó előtt állva minden fél órában sárga csekket nyújtottak be a kormánynak, „amelyen a magyar nép követeli a kaszinóban a szűk elit számára megtermelt milliókat”. A békés demonstráció egy ponton dulakodásba torkollott, Jámbor Andrást és a mozgalom tagjait biztonsági őrök elkezdték agresszíven lökdösni.

A képviselőt kilökdösték a tömegből az utcára, ahol két rendőr közbelépett, ezután a biztonságiak visszamentek a többi tüntetőt lökdösni. Jámbor azt nyilatkozta, a rendőrök felvették a vallomását, majd szabálysértési eljárást indítottak Jámbor ellen a gyülekezési jog megsértése miatt. Azt nem tudta megmondani, hogy az agresszíven fellépő kidobók ellen indult-e valamilyen eljárás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!