Kövér László kiakadt: Ez a parlament, nem egy kocsma!

2022. december 5. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Épp a benzinhiányról és a hétfőn életbe lépett uniós olajembargó hatásairól beszélt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben hétfő délután, amikor egyszer csak magához ragadta a szót az ülést vezető Kövér László. A házelnök megelégelte, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője folyton közbekiabált.

„Legyen szíves végighallgatni azt, amit az államtitkár úr mond. Világos?” – szólalt meg Kövér László. „Világos” – válaszolta a közvetítésben is jól hallhatóan Szabó Tímea, de ezzel csak még jobban felhúzta a házelnököt.

„Igen? Világosan beszéltem? Mert úgy látom, nem érti meg. Pedig kétszer kettő, négy, ilyen egyszerű” – lovalta bele magát Kövér.

„Önnek nincsen joga bekiabálni mások mondandójába. Legyen szíves végighallgatni azt, amit az államtitkár úr mond. Legyen szíves végighallgatni, mert konzekvenciái lesznek, jelzem.”

Kövér szerint a Párbeszéd képviselője közbekiabálásaival „folyamatosan provokatív módon” zavarja a kormány felszólalóit. „Ez a parlament, nem egy kocsma. Nem egy romkocsma a hetedik kerületben” – szögezte le a házelnök.

Szabó Tímea előtte arról beszélt napirend előtti felszólalásában, hogy a kormány tönkretette az oktatást, és a „lex Megdöglesz törvénnyel idős betegeket, emberek ezreit ítélik halálra”. Nincs benzin a benzinkutakon, nincs hatósági áras élelmiszer a polcokon, nincs hatósági áras tűzifa.

„Önök gyakorlatilag Magyarországból egy nyolcvanas évek Ceaușescu Romániáját kezdték el kialakítani”

– fogalmazott Szabó Tímea, majd hozzátette: „önök egy hazug, becstelen, tolvaj, propagandakormány”.

A Párbeszéd négynapos munkahetet vezetne be a gazdasági válságból való kilábalást segítve. A négynapos munkahéttel Szabó szerint

nőne a termelékenység, a teljesítmény, a foglalkoztatottság, és fenntarthatóság szempontjából is jobban járna az ország.

Példaként a Telekomot említette, ahol július és október között 152 munkavállaló próbálta ki a négynapos munkahetet. A vezetők szerint sikerült ugyanazt a teljesítményt nyújtani, mint korábban, a projektben résztvevők 90 százaléka pedig megtartaná a négynapos munkahetet.

Dömötör Csaba: A tengerentúl dolláros szaloncukrot, itthon virgácsot kapott az ellenzék

A kormány nevében válaszoló Dömötör Csaba úgy reagált, hogy a kormány nem szorul rá a Párbeszéd szakértelmére, mert Karácsony Gergely a budapesti városvezetést sem tudja megoldani. Az államtitkár szerint nem igaz, hogy csak Magyarország küzdene gazdasági kihívásokkal, mert Európa több városában, így Berlinben, Bécsben, Madridban és Párizsban is tüntettek az elmúlt hetekben.

Arról beszélt: a kormány 2010 óta a munkavállalást támogatja, hogy „mindenkinek legyen munkája, aki szeretne dolgozni”. A baloldal korábban másféle politikát folytatott Dömötör szerint. „Agyonadóztatták a munkavállalást, és a segélyezést helyezték előtérbe a munkahelyteremtés helyett”.

Az államtitkár szívesen megnézné a Párbeszéd kidolgozott javaslatát a négynapos munkahétről, de azt kérte, hogy ne csak a multikat kérdezzék meg, hanem folytassanak párbeszédet a magyar munkavállalókkal.

„A mostani gazdasági válságban (…) lassan az lesz a fő kérdés, hogy sikerül-e megtartani a munkahelyeket”

– jelentette ki Dömötör, majd hosszasan beszélt a brüsszeli szankciók káros hatásairól, amelynek nap mint nap megfizetjük az árát.

Márpedig Dömötör szerint az ellenzék „a csilingelő dollárokért” támogatta a szankciókat. Felidézte, hogy Márki-Zay Péter mozgalma több mint 3 milliárd forintnyi támogatást kapott a választási kampányban az USA-ból. „Sokan mondják erre a jelenségre, hogy dollárbaloldal” – mondta az államtitkár. Ő azonban vitatkozna ezzel kicsit, mert szerinte ebben már semmi baloldali nincs. „Itt már csak a dollárok látszódnak” – tette hozzá.

„Szent Miklós napja közeledik, érkezik a Mikulás, és a baloldalon biztosan sokan ki is suvickolták a csizmáikat, hogy újabb dollárkötegek érkezhessenek. Azok biztosan érkeznek is majd. Cserébe majd megint kérnek valamit, leginkább azt, hogy viselkedjenek jól, viselkedjenek úgy, ahogy maguktól elvárják” – folytatta Dömötör.

„Az ilyen magatartásért, lehet, hogy a tengerentúlon dolláros szaloncukor jár, de idehaza virgács.”

„Az első nagy adagot már meg is kapták áprilisban, és ha nem változtatnak, akkor ezután is kapnak még” – mondta Dömötör.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!