Orbán Viktor Szlovéniába utazik egy villamosvezeték-átadásra

2022. november 30. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor pénteken a szlovén miniszterelnök, Robert Golob meghívására részt vesz Szlovéniában a Cirkovce–Pince-villamosvezeték építésének befejezése alkalmából tartott ünnepségen – erősítette meg az MTI-nek az erről szóló szlovén sajtóhíreket Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A távvezeték-beruházás alapkövét 2020 októberében tették le, szintén Orbán Viktor és az akkori szlovén kormányfő, Janez Janša jelenlétében.

Orbán a két évvel ezelőtti alapkőletételen a koronavírus-járvány miatt maszkban beszélt, ez volt az első ilyen beszéde, ezért elnézést is kért az esetleges bakikért, majd azt részletezte, hogy a nyári szabadságát olyan könyvek olvasásával töltötte, amelyeket a 2010-es évek elején írtak arról, hogy milyen lesz a 2010 és 2020 közötti évtized. Majd miután beszélt arról, hogy szerinte az egész Európai Unió növekedési centruma keleti irányba, Közép-Európába tolódik, és már régen nem a német–francia tengelyről szól csak az Európai Unió, rátért arra, hogy miért fontos a magyaroknak a szlovén beruházás.

Orbán Viktor miniszterelnök beszél a 2 x 400 kV-os Cirkovce–Pince-távvezeték alapkőletételén 2020-ban – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a 2 x 400 kV-os Cirkovce–Pince-távvezeték alapkőletételén 2020-ban – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

„Egy kiemelt politikai téma Magyarországon mindig az áram és a gáz ára, ezt mi otthon rezsicsökkentés-politikának nevezzük. És 2010-ben, amikor én visszatértem a kormányzatba, akkor Magyarország az európai rangsorban a 17. legmagasabb árat fizette a villamos energiáért, a 16.-at a gázért. Ma a gáz Európában Magyarországon a legolcsóbb, és a villamos energia ára a magánfogyasztók számára a második legolcsóbb Magyarországon” – mondta 2020 őszén a miniszterelnök a hivatalos oldalán közzétett beszédben.

A most elkészült Cirkovce–Pince-távvezetékről az MTI korábban azt írta, hogy a Szlovénia–Magyarország–Horvátország-összeköttetés része, a ljubljanai kormány egyik fő prioritása a szlovén energetikai infrastruktúra fejlesztésében. A távvezeték létrehozza az első államközi kapcsolatot a magyar átviteli hálózattal, növeli a szlovén villamosenergia-rendszer, az átviteli hálózat és az import átviteli kapacitás megbízhatóságát, és előre nem látható események vagy működési problémák esetén javítja az ellátás megbízhatóságát.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!