A kőszegi vár ostromából származó ágyúgolyóra bukkantak kertészkedés közben

2022. november 23. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

Kőszeg várának 1532. augusztusi ostromából származó ágyúgolyó került elő egy családi ház kertjéből kertrendezés közben – közölte a Magyar Honvédség tűzszerészezrede a Facebook-oldalán, írja az MTI.

Azt írták: a közel ötszáz éve a földben szunnyadó lövedék egy családi ház hátsó kertjének rendezése során bukkant elő a Bertalan Erzsébet utcában. Az alakulat tűzszerészei megvizsgálták az ágyúgolyót, és megállapították, hogy a kora újkor elején gyártott, mintegy 8 kilogrammos ágyúgolyó nem tartalmaz pirotechnikai anyagot. A katonák elszállították a lövedéket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, és felvették a kapcsolatot a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!