Szijjártó a magyar érdekekkel reagált a budapesti amerikai nagykövet moszkvázására

2022. november 21. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Aggasztónak találta a budapesti amerikai nagyköveti posztot május óta betöltő David Pressman, hogy miközben „Moszkvából rakéták repülnek a kijevi játszóterekre – Magyarország külügyminisztere pedig eközben Moszkvába repül, hogy Facebook Live konferenciákat tartson a Gazprom központjából” – fogalmazott a Politiciónak adott interjújában. A Demokrata Párthoz kötődő LMBTQ-szószóló ügyvéd korábban arról beszélt, hogy Magyarországon hanyatlik a demokrácia, a jogállamiság, de ez a kifejezés eufemizmus: elfedi azt a szándékosságot, ami az igazságszolgáltatás befolyásolása vagy a sajtószabadság szisztematikus leépítése mögött áll. Pressman kapcsolata ezután hűvösen indult a magyar kormánnyal, a kormánypárti propaganda célpontjává is vált.

Ezekre a kritikákra reagált most Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az ATV-nek. Azt mondta: amikor Magyarország külügyminisztereként dolgozik, akkor kizárólag a magyar érdekeket tudja szem előtt tartani, míg szerinte az Egyesült Államok nagykövete meg az amerikai érdekekből indul ki. „Ezért aztán szerintem az lenne a helyes, ha a kölcsönös tisztelet talaján állva nem kommentálgatnánk egymás lépéseit. Én sem szoktam kommentálni az amerikai külügyminiszter utazásait, és azt várom el természetesen az Egyesült Államok nagykövetétől, hogy hasonlóképpen tartózkodjon a magyar politikai kérdések kommentálásától” – mondta Szijjártó.

Hozzátette, Magyarország érdeke az, hogy az energiaellátás hosszú távon is biztosított legyen úgy, hogy közben a rezsicsökkentést is meg tudják védeni. Ugyanakkor amerikai javaslat ezen területen nem igazán hangzott el. Így szerinte nem igazán van joga kritizálni a nagykövetnek a „magyar nemzeti érdek alapon meghozott magyar döntéseket.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!