A budapesti amerikai nagykövet szerint aggasztó, amikor Szijjártó az oroszokhoz repül, miközben Moszkva Ukrajnát rakétázza

2022. november 15. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

David Pressmant májusban jelölte nagyköveti posztra Joe Biden elnök. Az LMBTQ-szószóló ügyvéd egyértelműen a Demokrata Párthoz kötődik, a diplomata korábban arról beszélt, hogy Magyarországon hanyatlik a demokrácia, a jogállamiság, de ez a kifejezés eufemizmus: elfedi azt a szándékosságot, ami az igazságszolgáltatás befolyásolása vagy a sajtószabadság szisztematikus leépítése mögött áll. Mint az már sejthető, ezután Pressman kapcsolata hűvösen indult a magyar kormánnyal, a kormánypárti propaganda célpontjává is vált.

David Pressman – Fotó: Huszti István / Telex
David Pressman – Fotó: Huszti István / Telex

A nagykövet kinevezése óta most először adott interjút. A Politico cikkét a kormány új, rakétás-brüsszeli szankciós óriásplakátjainak bemutatásával kezdi, hozzátéve Pressman „két hónapos munkája alatt” a kormány ehhez hasonló lépéseinek „már-már megtrollkodásáról” lett ismert. A nagykövet a lapnak Orbánék háborús kommunikációjáról azt mondta,

„aggodalommal tölt el, amikor látom, hogy Moszkvából rakéták repülnek a kijevi játszóterekre – Magyarország külügyminisztere pedig eközben Moszkvába repül, hogy Facebook Live konferenciákat tartson a Gazprom központjából”.

Pressman beszélt arról is, hogy egy olyan országban, ahol melegellenes törvény létezhet, fontosnak tartotta, hogy posztoljon vele azonos nemű párjáról és közös gyerekeikről: „Néha a példa ereje a leghatékonyabb módja annak, hogy közös értékekről és aggodalmakról kommunikálhassunk” – tette hozzá.

Pressman elmondta, hogy célja a magyar kapcsolatok kiépítése, hogy Amerika és Magyarország együtt tudjon működni.

„Amikor azt látjuk, hogy a magyar médiában őrült Kreml-történeteket terjesztenek, azt szóvá fogjuk tenni. Muszáj”

– mondta a diplomata, hozzátéve: „Ennek az a szándéka, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, nem az, hogy elszakítson minket egymástól.” Pressman azt is mondta, hogy „a mi munkánk nem a liberális politikáról szól. Nem is a konzervatívról. Hanem a közös alapértékekről, amelyek a demokrácián alapulnak, és arról, hogy képesek vagyunk együttműködni.”

„Az Egyesült Államok mindig kiáll a kiszolgáltatott vagy marginalizált, nyomás alatt lévő közösségek érdekében. Itt, Magyarországon van néhány ilyen”

– tette hozzá a nagykövet, aki elmondta azt is, hogy furcsa egy olyan közegben találnia magát, ahol a propaganda céltáblájává válik nagykövetként: de komolyan veszik ezt a problémát, mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!