Eddig 340 ezren küldték vissza a szankciós nemzeti konzultációt, ami nem akkora siker a Fidesz számára

2022. november 17. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint magas a részvétel a kormány legutóbbi, EU-s szankciókról szóló nemzeti konzultációjában. Ezt bizonyítja, hogy egy hónap alatt 340 ezren töltötték ki és küldték vissza a kérdőívet – mondta Szentkirályi a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban. Hozzátette: a posta november végéig mindenkihez eljuttatja a kérdőívet, amelyet december 9-ig lehet visszaküldeni.

A Hvg.hu egy 2021. augusztusi cikkben vizsgálta meg, hogyan teljesítettek a kormány nemzeti konzultációi az első hónapokban.

Eszerint a mostani 340 ezer visszaküldött kérdőív nem számít kimagaslónak a nemzeti konzultációk történetében.

  • Minden idők „legsikeresebb” nemzeti konzultációja a 2018-as „családvédelmi konzultáció” volt, amit a Fidesz hivatalos kommunikációja szerint az első hónap végéig 773 ezren küldtek vissza, ami óránként átlagosan 1038 választ jelentett.
  • 2021 nyarán a koronavírus-járvány utáni életről konzultált a kormány, amit egy hónap alatt 547 ezren küldtek vissza. Ez volt az a kérdőív, aminek az online változatát egy bot ezrével töltögette fél napon keresztül, és mindezt egy Youtube-csatorna is közvetítette.
  • 2021-ben tavasszal is volt nemzeti konzultáció, akkor a járvány utáni újranyitásról szóltak a kérdések. Ezt az első hónap végéig 528 ezren küldték vissza.
  • A Brüsszel megállításáról szóló 2017-es konzultációt 522 ezren küldték vissza az első hónapban.
  • A mostani, Oroszország elleni szankciókat hibáztató konzultáció csak ezek után következik a maga 340 ezres visszaküldésével.
  • A 2015-ös, a menekültkérdést a terrorizmussal összemosó konzultációt 300 ezren,
  • a 2017-es „Stop Soros” tematikájú konzultációt 268 ezren,
  • míg a koronavírusról szóló első, 2020-as konzultációt összesen 232 ezeren küldték vissza az első hónap végéig.

Dömötör Csaba államtitkár éppen ma, csütörtökön jelentette be, hogy keddtől már online is ki lehet tölteni a szankciókról szóló konzultációs kérdőívet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!