Nem adják ki Olaszországnak a veronai buszbalesetet okozó sofőrt

2022. november 16. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán délelőtt tartották a Fővárosi Törvényszéken a 18 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset ügyében a balesetet okozó buszsofőr kiadatási tárgyalását. Mint megírtuk, V. Jánost 2021 októberében peren kívüli egyezséggel jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték a 17 halálos áldozattal járó veronai buszbaleset miatt Olaszországban, ezért szeptemberben ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte őt a Fővárosi Törvényszék.

Az RTL Híradó értesülése szerint a bíró helyt adott a békéscsabai férfi kérelmének, hogy ne adják ki Olaszországnak. A szerdai tárgyaláson a bíró úgy döntött, hogy a buszsofőr Magyarországon töltheti majd le a büntetést. Ugyanakkor a sofőr azon kérését, hogy három unokája nevelésére tekintettel hadd maradhasson házi őrizetben, a bíróság elutasította és letartóztatásba helyezte V. Jánost.

Az ügynek azonban nincs még vége, ugyanis az olasz bíróság közúti emberölésben találta bűnösnek a férfit, ilyen kategória viszont nincs a magyar jogrendben. Azt is el kell döntenie a bíróságnak, hogy milyen fokozatú büntetés-végrehajtási intézetbe kerüljön majd a buszsofőr. Ezek eldöntésére december közepén új tárgyaláson kerülhet sor, addig kell megérkezzenek Olaszországból az ügy iratai.

Az RTL Híradó szerint a szerdai tárgyaláson jelen voltak a halálos áldozatok szülei, akik felháborodtak azon, hogy a férfi továbbra sem kért bocsánatot, de még csak nem is nézett rájuk.

A veronai buszbaleset áldozatainak emlékhelye a Műcsarnok közelében a Városligetben. Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi
A veronai buszbaleset áldozatainak emlékhelye a Műcsarnok közelében a Városligetben. Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi

A 17 halálos áldozatot követelő buszbaleset 2017. január 20-án Verona és Velence között történt, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait franciaországi sítáborból hazaszállító busz szalagkorlátnak ütközött az autópályán, és kigyulladt. A buszon összesen 56-an utaztak, 43 diák és 13 felnőtt, tanárok és szülők egyaránt. Ez az egyik legsúlyosabb buszbaleset, ami magyar állampolgárokat ért külföldön.

A sofőr a vád szerint a tragédia előtt elaludhatott, mivel nem fékezett, és még csak a kormányt sem rántotta el, csak később derült ki, hogy alvászavarral is küzd. A tragédia után nem tartóztatták le, többször költözött azóta, az áldozatok hozzátartozóit viszont nem kereste, nem kért bocsánatot tőlük. A vezetéssel az RTL Híradó információi szerint nem hagyott fel, 2021-ben ugyanis arról számoltak be, hogy teherautót vezet a férfi. Ez úgy lehetséges, hogy a járművezetéstől való végleges eltiltás csak Olaszország területére vonatkozik, jogilag Magyarországon továbbra is vezethet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!