Ideiglenes átadási letartóztatásban van a veronai buszbalesetért elítélt sofőr

2022. szeptember 14. – 07:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2021 októberében peren kívüli egyezséggel jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték a 17 halálos áldozattal járó veronai buszbalesetért elítélt sofőrt. A busztragédia 2017. január 20-án történt.

V. Jánosnak Olaszországban kell letöltenie a büntetését, ehhez pedig már ideiglenes átadási letartóztatásba is helyezte a Fővárosi Törvényszék – tudta meg a 24.hu. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a lapnak azt mondta, hogy a törvényszék a Fővárosi Főügyészség indítványára rendelte el a férfi ideiglenes átadási letartóztatását.

A férfi nem járult hozzá az egyszerűsített átadásához, így az európai elfogatóparancs végrehajtásához újabb tárgyalást kell majd tartania a Fővárosi Törvényszéknek, ha megérkeznek az olasz hatóságtól az átadáshoz kért iratok. Ezeket október 19-ig kell megküldeniük az Igazságügyi Minisztériumon keresztül. Ha ez a megadott határidőig nem történik meg, szabadlábra kell helyezni a férfit.

A 17 halálos áldozatot követelő buszbaleset 2017. január 20-án Verona és Velence között történt, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait franciaországi sítáborból hazaszállító busz szalagkorlátnak ütközött az autópályán, és kigyulladt. A buszon összesen 56-an utaztak, 43 diák és 13 felnőtt, tanárok és szülők egyaránt. Ez az egyik legsúlyosabb buszbaleset, ami magyar állampolgárokat ért külföldön.

A sofőr a vád szerint a tragédia előtt elaludhatott, mivel nem fékezett, és még csak a kormányt sem rántotta el, csak később derült ki, hogy alvászavarral is küzd. A tragédia után nem tartóztatták le, többször költözött azóta, az áldozatok hozzátartozóit viszont nem kereste, nem kért bocsánatot tőlük. A vezetéssel az RTL Híradó információi szerint nem hagyott fel, 2021-ben ugyanis arról számoltak be, hogy teherautót vezet a férfi. Ez úgy lehetséges, hogy a járművezetéstől való végleges eltiltás csak Olaszország területére vonatkozik, jogilag Magyarországon továbbra is vezethet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!