Kósa Lajos: A szabolcsi alma exportjának tilalma nem fekteti két vállra Putyint

2022. november 16. – 07:25

frissítve

Kósa Lajos: A szabolcsi alma exportjának tilalma nem fekteti két vállra Putyint
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Kósa Lajost is bevetette a Fidesz a nemzeti konzultáció népszerűsítéséért, a párt alelnöke Tatabányán adott elő kedd este.
  • Azt mondta, elítéli Oroszországot a háború kirobbantásáért, de nekünk a saját érdekünket kell néznünk, és ki kell maradnunk, mint a szavannai elefántok között sasszézó kisegérnek.
  • A világ államfői közül Zelenszkij zongorázik a legügyesebben a farkával, de varieté színészt nem javasol államfőnek, mint ahogy Stohl Andrást sem.
  • Kósa nem hiszi, hogy az ellenség kilopja a postaládákból a konzultációs íveket, és szerinte egy jobboldali panasziroda sem tudná megoldani a világ összes problémáját.

Tatabányára ment konzultálni Kósa Lajos kedd este. Az egykori bányatiszti kaszinóban, a Tulipános Házban teltház fogadta a Fidesz alelnökét, aki rögtön megosztotta a közönséggel, hogy 34 éve járt először politikai ügyben Tatabányán, de az óvárosi részen most volt először, és teljesen elvarázsolta a környék. „Mondjuk nemet a szankciókra” címmel indított országjárást a Fidesz november elején, országgyűlési képviselők, miniszterek, államtitkárok előadásával próbálják népszerűsíteni a nemzeti konzultációt, amit itt elemeztünk ki bővebben.

Csak illúzió volt a béke, a szocialisták mégis leépítették a hadsereget

Kósa szerint a kormány ellenfelei gyakran „barnainges fasisztoid államnak” nevezik Magyarországot, miközben Fidesz az Európai Unióban egyedülálló módon minden fontosabb kérdésben kikéri a magyar emberek véleményét.

„Szerintünk a demokrácia arról szól, hogy meghallgatjuk az embereket, jutunk valamire közösen, és közösen azt képviseljük”.

Ezért indították el októberben az újabb nemzeti konzultációt a szankciókról. A Fidesz országgyűlési képviselője állítja: nincs előre megírt válasz, és csak józan észre van szükség a konzultációs ív kitöltéséhez. Arra is figyelmeztette a közönséget, hogy aki nem küldi vissza, az lemond a véleménynyilvánítás jogáról.

A tét nagy, és nem egyszerűen Magyarország sorsáról van szó Kósa szerint, hanem az Európai Unió jövőjéről. „Könnyen meglehet, hogy mire véget ér ez a háború, az Európai Unió végleg elveszíti azt a pozícióját, amivel még érdemben tudja befolyásolni a világ folyamatait.”

A Fidesz debreceni képviselője úgy látja: a rendszerváltás óta a magyar társadalomban kialakult egy illúzió, hogy már nem igen jön háborús időszak. Ez azonban csak illúzió, mert az elmúlt 32 évben többet volt háború valamely szomszédos országunkban, mint béke. A romániai forradalom után pár évvel jött a délszláv háború, majd később a Krím-félsziget elfoglalása.

Mindeközben pedig Magyarországon rendkívül vitatható döntések születtek Kósa szerint: „2004-ben a szocialista kormányzat lényegében leszerelte a magyar hadsereget.” Eltörölték a sorkatonaságot, leépítették a hadi eszközöket, megszüntették a hadiipart.

„A trianoni békediktátum egy fegyverkezési program volt a szocialista hadsereg-leépítéshez képest”

– jelentette ki a Fidesz alelnöke.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

2010 óta igyekeznek korrigálni a szocialista kormány döntéseit, elindították például a Zrínyi Haderőfejlesztési Programot. Az élet pedig most azt bizonyította Kósa szerint, hogy nagy szükség van az ország védelmi képességeinek növelésére.

A szabolcsi alma exportjának tilalma nem fekteti két vállra Putyint

Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát. „Erre semmiféle jogalap nincs, és nincs az a magyarázat, ami ezt igazolhatná. Elítéljük Oroszországot a háború kirobbantásáért” – szögezte le már az elején a fideszes politikus. Azt lehet vitatni szerinte, hogy a budapesti és minszki megállapodást miért nem tartotta be Ukrajna, de ez nem mentesíti az agresszort a felelősség alól.

A kormány biztonságpolitikájának mindig is az volt az egyik sarokköve – folytatta –, hogy Oroszország és Magyarország között kell lennie egy önálló státuszú országnak, amit Ukrajnának hívnak. Putyin azonban nem ezen az állásponton van, és ezért is tartja Kósa teljes ostobaságnak, amikor azt mondják, hogy „mi Putyin csatlósai vagyunk”.

Arról beszélt, hogy szolidárisak vagyunk Ukrajnával, de nem szállunk be a háborúba. Kósa szerint nekünk a saját érdekeinket kell képviselünk, és arra kell törekednünk, hogy épp bőrrel megússzuk.

„A szavannán a kisegérnek teljesen mindegy, hogy az elefántok szeretkeznek vagy harcolnak”

– hangzott el az első, de messze nem utolsó közmondás az este folyamán. Ha nincs észnél a kisegér, könnyen eltaposhatják. „Az biztos, hogy már régen ki fog pusztulni az összes létező elefánt, mikor kisegér még mindig lesz a szavannán, ha nem rontja el, nem megy a talpak alá.”

A történelemben még egyetlen szankció sem ért el eredményt Kósa Lajos szerint. Észak-Koreával és Iránnal szemben sem működött, mint ahogy Oroszországot sem akadályozták meg a 2014-ben hozott szankciók, hogy megtámadja Ukrajnát.

„A szabolcsi alma exportjának tilalma nem fekteti két vállra Putyint”

– sommázta a Fidesz alelnöke. Csak azt érték el vele, hogy Oroszország hatalmas mezőgazdasági fejlesztésekbe fogott, és mára teljesen önellátó, a világ legnagyobb gabonaexportőre lett.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Kósa szerint legkésőbb ezek után már lehetett tudni, hogy a szankciók nem úgy működnek, mint ahogy azt a brüsszeli bürokraták a kényelmes irodáikban elképzelik. Ezért sem érti, miért gondolta azt bárki, hogy most működni fognak.

„De működik, bocsánat, ellenünk” – üvöltött itt közbe egy idősebb férfi a közönség soraiból. Nem meglepő módon egyetértett vele a fideszes képviselő. „Európa megdöbbentően rosszul járt a szankciókkal” – fogalmazott, infláció, energiaár-robbanás, áremelkedés és energiaellátási bizonytalanság követte.

Kósa itt pár percben végigpörgette a kötelező fideszes diasort, amit a 444 tudósítása szerint egységesen használnak minden fórumon. Beszélt az árstopokról, a rezsicsökkentés megvédésről, és arról is, hogy Brüsszel átvert minket, amikor korábbi ígéretei ellenére energetikai szankciókat vezetett be.

Az USA, Kína, Sorosék és a magyar ellenzék járt jól a szankciókkal

Korántsem az a politikai leosztás már a világban Kósa szerint, mint azt Brüsszel és az USA elképzelte. A világ nagyobbik része – köztük Kína és India – ugyanis nem csatlakozott a szankciós politikához.

„Azt lehetett tudni, hogy nem fogja megfektetni Putyint, ha nem lehet Gucci táskát kapni a moszkvai GUM áruházban. Arról az apróságról nem beszélve, hogy (…) természetesen Gucci táskát lehet kapni. A Gucci kivonult, helyette bejöttek a kínai gyártók” – örvendeztette meg a közönséget egy újabb érzékletes példával arról, hogy mennyire értelmetlennek tartja az uniós és amerikai szankciókat.

Ki jár jól akkor? – tette fel a milliós kérdést. Az amerikaiak szerinte biztosan, mert a gázár emelkedése után el tudják adni a korábban teljesen versenyképtelen áron előállított palagázukat. Ez azonban azért problémás a Fidesz képviselője szerint, mert Európa nem függetlenedik, hanem mindössze az orosz függőséget amerikai függőségre cseréli. „Az orosz függőségnek nem az az alternatívája, hogy amerikai függőségbe kerülünk.”

Az uniós szankciókkal jól jár szerinte Kína is, hiszen a világpiaci árnál jóval olcsóbban tudja most megvenni az orosz szénhidrogént, de azok az országok is „halálra keresik magukat”, amelyek „megveszik a szankcióval sújtott orosz árut, átcímkézik, átfejtik és drágábban eladják”.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Felhördült a közönség, amikor a következő dián feltűnt Soros György és fia, Soros Alex fotója. Kósa szerint ők az arcai azoknak a pénzügyi köröknek, amelyek az ukrán háborún nyerészkednek, és az ukrán termőföldek egyharmadát felvásárolták. Arról is hosszasan beszélt az előadásában, hogy a magyar baloldal az amerikaiak kottáját olvassa, és még több szankciót szeretne. Ez azonban nem is csoda Kósa szerint, hiszen a választási kampányban Márki-Zay Péter közel 2 milliárd forintnyi támogatást kapott az USA-ból. „Aki fizeti a számlát, az rendeli a nótát”, vagy ahogy Debrecenben mondják, „aki fizet, az petyegtet”.

Megvették az amerikaiak Brüsszelt, Zelenszkij egy bábfigura

Mivel konzultálni ment Kósa, bőven hagyott időt a kérdésekre is. Annyi jelentkező volt, hogy jócskán elhúzódott az eredetileg másfél órára tervezett rendezvény. A kérdésekből pedig az is kiderült, hogy még mindig sokan nézik a köztévét.

Az első felszólaló azt kérdezte, hogy miért csinálják ezt Brüsszelben, ha több uniós ország – köztük Magyarország – valutája romlik a szankciók hatására. Kósa Lajos a történelemből, a magánéletből, és a magyar közéletből is tudna példát mondani, amikor „teljesen nyilvánvalóan lehet tudni, hogy az, amit valaki képvisel, az ostobaság”.

„De tudják, az az igazság, hogy az Európai Unió politikusainak nagy része éppúgy kilóra meg van véve az amerikaiak által, mint a magyar ellenzék. Ami a Politicoban megjelenik, azt csinálják. Azt meg az amerikai diktálják”.

A fideszes képviselő állítja, az egész csapat meg van fogva, kezdve Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, aki telefonon egyeztetett a Pfizer amerikai gyártójával. „A saját vezetőink nem a mi érdekeinket képviselik, hanem az Egyesült Államokét.”

A következő jelentkező arról érdeklődött, hogy nem lehetne-e más módon kézbesíteni a nemzeti konzultációs íveket, mert tapasztalatai szerint sokan nem kapják meg. Ő arra gyanakszik, hogy „az ellenség kiszedi a postaládákból”.

„Azért mert üldözési mániám van, még nem biztos, hogy senki nem követ” – reagált az aggályokra Kósa. Mint elárulta, ő a józan észben hisz, és nem a kombinációkban. Nem hiszi például, hogy „elszánt LMP-s ügynökök járják Debrecent, és kiszedik a postaládákból a nemzeti konzultációs íveket.” Valószínűleg a Magyar Posta hibája lehet szerinte. A Fidesz debreceni képviselője sietett mindenkit megnyugtatni, hogy keddtől már online is ki lehet tölteni a konzultációs ívet, azt pedig biztosan nem lehet kilopni postaládából.

„A Krím-félsziget elfoglalása után azért az ukránok próbálták húzogatni az oroszlán bajszát” – mondta egy újabb férfi a közönségből. A medvéét – javította ki rögtön Kósa. „Addig húzogatták a medve bajszát, amíg megtörtént a dolog” – vette vissza a szót a férfi, aki arra volt kíváncsi, hogy mi erről Kósa véleménye. „Én megmondom őszintén, ha Zelenszkijt meglátom a tévében, azonnal kikapcsolom” – folytatta. Nem lehet szótlanul elmenni szerinte amellett, amit az ukrán elnök művelt az elmúlt években a kisebbségekkel, így a magyarokkal is. „Nem akarom védeni a Putyint, de biztos, hogy érdemtelenül volt ez?” – kérdezte Ukrajna megtámadásáról.

Sokszor tele van igazságtalansággal a környezetünk Kósa szerint, de senki nem kíváncsi a privát véleményünkre, mint ahogy a magyar érdekeket sem fogja senki más képviselni, csak a magyar kormány. „Orbán Viktor sem akar észt osztani, csak közli, hogy Magyarországnak, a magyaroknak ez nem érdeke” – mondta a szankciókról. Ha morális alapon állunk a szankciókhoz, annak se vége, se hossza Kósa szerint, a végén pedig úgyis az erő dönt.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Azt azonban meg lehet fogalmazni szerinte, „ha egy katonai nagyhatalomnak tartósan és szisztematikusan figyelmen kívül hagyják a biztonsági érdekeit, abból baj lesz.”

„Ha ott fekszik egy hatalmas nagy medve, és alszik, nem kell odamenni és bottal piszkálni, mert megébred, azt baj lesz”

Ahogy székelyek is mondják Kósa szerint, a medve nem játék. „Az oroszokkal nem kell szórakozni, mert teljesen máshogy vannak összerakva, mint mi” – tette hozzá.

„Egyvalami elvitathatatlan: a világ államfői közül Zelenszkij zongorázik a legügyesebben a farkával” – utalt az ukrán elnök korábbi televíziós szereplésére. Kósa jó tanácsa az ukránoknak, hogy variéte színészt ne válasszanak meg államfőnek. „Stohl András jó a mikrofon mögött, de nem kell megválasztani államfőnek.” Zelenszkijt pedig egy bábfigurának tartja, aki azt csinálja, amit Sorosék diktálnak neki.

Ha a józan paraszti eszünket használjuk, akkor nem fogunk eltévedni

Létre lehetne-e hozni egy jobboldali panaszirodát? – kapta meg a következő kérdést a Fidesz alelnöke. A felszólaló férfi mezei állampolgárként sok olyan problémával találkozik a közéletben, amivel nem tud mit kezdeni. Amikor például beütötte a gugliba, hogy oligarcha, Orbán Viktor nevét dobta ki. „A Bayer Zsoltnak írjak, vagy mit csináljak? Én egyedül nem értek hozzá” – mondta már-már teljesen kétségbeesve.

Kósa újabb életbölcsességgel tudott szolgálni. „Az élet minden területén a legfontosabb a józan paraszti eszünket használni. Ha a józan paraszti eszünket használjuk, akkor nem fogunk eltévedni.” Nyithatnának panaszirodát szerinte, de nem fogják tudni megoldani a világ összes problémáját. „Szegény Orbán Viktort már mindennek elmondták, meg az ellenkezőjének is. Egyetlenegy dolog az értékmérő. A magyar választók közössége negyedik alkalommal kétharmaddal megválasztotta. Ez egy tény” – mondta, kijelentését pedig kitörő taps és ováció fogadta.

Kíváncsiak voltak a közönségből arra is, hogy milyen hatása lesz a konzultációnak Brüsszelben, ha az amerikaiak megvásárolták az Európai Unió vezetőit. „Furcsa mód, nagy” – vágta rá Kósa, akit még az sem tudott kizökkenteni az este folyamán, hogy időről időre elromlott a mikrofonja. „Mondom, hogy energiabizonytalanság van” – jegyezte meg egy ilyen alkalommal.

Miután az Európai Unióban senki nem szokta megkérdezni a választókat, Kósa szerint el kell fogadniuk, ha Orbán Viktor feláll és azt mondja az Európa Tanácsnak, hogy azt képviseli, amit a magyarok válaszoltak. Ezért is biztatott arra mindenkit, hogy töltsék ki a nemzeti konzultációt.

A kötelező közös szelfi előtt még elmesélt egy anekdotát a Facebookról is, aztán búcsúzott a közönségtől. Kósa más fideszes politikusokhoz hasonlóan folytatja az országjárást, mint megtudtuk, a héten egyedül szerdán nem tart előadást, mert koncertjegye van aznapra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!