Andor László vagy Róna Péter is beülhet az MNB felügyelőbizottságába

2022. november 15. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

Lejár a Magyar Nemzeti Bank 2018 őszén megválasztott hattagú felügyelőbizottságának mandátuma, a megújuló testületbe az ellenzéki pártok is jelölhetnek összesen egy tagot. Kedden be is érkeztek a jelölések.

Az MSZP „kiemelkedő pénzügyi ismereteire” és „kiváló uniós kapcsolataira” hivatkozva keddi közleményében Andor László, Magyarország korábbi európai uniós biztosa, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsa korábbi tagjának jelölésére tett javaslatot.

A Mi Hazánk jelöltje Varga István pénzügyi szakértő, aki az MNB felügyelőbizottságának Jobbik által delegált tagja is volt 2010-2014-ig, közölte a Telexszel a párt.

A Jobbik, az LMP és a Párbeszéd kedden Róna Pétert jelölte. Az év elején a Jobbik nyomására ellenzéki köztársaságielnök-jelöltként is felbukkanó közgazdász a jelölőszervezetek szerint azért alkalmas a pozícióra, mert

  • elismert nemzetközi gazdasági szaktekintély;
  • hosszú évek óta rendíthetetlenül küzd a magyar munkavállalók jogaiért;
  • és tisztában van a klímaválság elleni fellépés gazdasági követelményeivel is.

A Demokratikus Koalíció viszont nem jelöl fb-tagot, a párt kedden az MTI-vel közölt indoklása szerint:

„Az Orbán-kormány azt várja el, hogy az ellenzék egy felügyelőbizottsági taggal legitimálja Matolcsy György jegybanki ámokfutását, és a forint 12 éves tönkretételét. Azt akarják, hogy tegyünk úgy, mintha egy virágzó parlamentáris demokráciában élnénk, ahol a jegybank független a kormánytól, az ellenzék pedig egy felügyelőbizottsági taggal ellenőrizheti a monetáris politikát.”

A Momentum Mozgalom az Indexnek azt mondta, hogy az országgyűlési képviselőcsoportjuk gazdasági szakértőjét, Varga Csabát javasolják felügyelőbizottsági tagnak, aki korábban volt már

  • a (PSZÁF) főigazgatója,
  • az Európai Parlament szaktanácsadója,
  • a MagNet Bank Zrt. pénzügyi igazgatója, illetve korábban
  • a Magyar Nemzeti Banknál a tőkepiaci főosztály osztályvezetője, és a Világbank-főosztály osztályvezető-helyettese is.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!