A litván külügyminiszter szerint a magyar kormány orosz narratívát használ, amikor azt állítják, hogy a szankciók nem működnek

2022. november 14. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország kormánya felháborítónak tartja és határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz narratívát használná az európai uniós szankciók kapcsán, amikor az állítják, hogy „a szankciók nem működnek” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

Szijjártó arról számolt be az EU-s külügyi tanácsülés szünetében, hogy az orosz–ukrán háborúról „érzelmektől túlfűtött, ideologikus vita zajlott, ahol a józan észnek és a racionalitásnak nem sok terepe maradt”. Megismételte, hogy a magyar kormány álláspontja szerint a szankciók „a legkevésbé sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, nem segítettek hamarabb véget vetni a háborúnak”.

Hozzátette, hogy a hétfői vitában voltak olyanok, akik „ennek az érvelésnek a meglétét is vitatták”. Kiemelte, hogy az esetleges kilencedik szankciós csomagról szóló vitában

„egyesek egészen odáig elmentek, hogy azt mondták, hogy akik arról beszélnek, hogy a szankciók nem működnek, azok az orosz narratívát használják”.

„Ez felháborító, ezt a lehető leghatározottabban vissza kell utasítani” – reagált erre a külügyminiszter. A Hvg.hu beszámolója szerint Szijjártó később megjegyezte, hogy a litván külügyminiszterről, Gabrielius Landsbergisről volt szó.

„Lehet, hogy ezt mások nem értik, de minket nem érdekel, hogy mit gondolnak az oroszok arról, amit mondunk. Az sem érdekel, hogy mit gondolnak Brüsszelben arról, amit mondunk és gondolunk. Minket egy dolog érdekel, hogy a saját nemzeti érdekeinken keresztül tudjunk nézni minden létező kérdést. Igenis két lábbal kell állni a földön (...) Igenis látni kell, hogy a szankciók rendkívüli károkat okoznak az európai gazdaság működésének” – mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy szerinte arra van szükség, a háborúban részt vevők beszéljenek egymással, mégpedig minél előbb.

Szijjártó a tervezett ukrajnai finanszírozási segélyprogrammal kapcsolatban megismételte, hogy Magyarország kész folytatni Kijev támogatását, azonban kizárólag kétoldalú alapon, a közös európai hitelfelvételhez nem fog hozzájárulni. „Jóval korábban kezdtük Ukrajnát támogatni, mint azok, akik most Európában büszkén Ukrajna legjobb barátaiként állítják be magukat” – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva „politikai zsarolásnak” minősítette azt a határozatot, amelyben a német szövetségi parlament előző héten támogatta, hogy az EU 7,5 milliárd euróval kevesebb pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt.

(MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!