Politico: A német külügyminiszter szerint Magyarország zsarolja az EU-t

2022. november 11. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Annalena Baerbock német külügyminiszter sérelmezte, hogy Magyarország blokkolta a 18 milliárd eurós uniós pénzügyi támogatást Ukrajnának, mondván, Budapestnek nem szabad ezzel „pókereznie”, hogy nyomást gyakoroljon Brüsszelre a jogállamisági vitában. Az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajna jövő évi finanszírozási szükségleteinek fedezésére, az erről szóló jogalkotási kezdeményezést várhatóan még a héten be fogják mutatni.

Baerbock nyilatkozata több uniós diplomata véleményét visszhangozta, akik azzal vádolták Orbán Viktort, hogy zsarolja az EU-t a támogatás visszatartásával. A magyar bojkott végzetes akadályt jelent a támogatáscsomag előtt, mivel az egyhangúságot megkövetelő költségvetési szabályok miatt

az Ukrajnának szánt pénz nem folyhat be mind a 27 EU-tagország támogatása nélkül.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: Magyarország kétoldalú alapon kész folytatni Ukrajna pénzügyi támogatását, de semmiképp nem fog beleegyezni egy újabb közös európai uniós hitelfelvételbe ebből a célból. Azt is megjegyezte, hogy Magyarország jóval régebb óta segíti különböző módokon a szomszédos Ukrajnát azoknál, akik most az ország „legjobb barátaiként tüntetik fel magukat”.

„Készek vagyunk a pénzügyi támogatás folytatására kétoldalú alapon, kétoldalú megállapodás alapján Ukrajna és Magyarország között. De biztosan nem fogunk támogatni semmifajta közös európai uniós hitelfelvételt ezen a téren” – közölte. „Miért? Mert egyszer már megtettük. Támogattuk a közös hitelfelvételt a koronavírus-járvány idején, ez azonban több mint elég volt” – fogalmazott.

Ugyanezt Gulyás Gergely is kijelentette a legutóbbi kormányinfón: a kormány igent mond arra, hogy anyagilag támogassuk Ukrajnát, de a közös uniós hitelfelvételt ellenzik.

A Politicónak nyilatkozó négy uniós diplomata és tisztviselő zsarolási taktikának tartja, hogy Budapest blokkolja az ukrán segélyt, szerintük a cél az, hogy a kormány nyomást gyakoroljon a több mint 13 milliárd eurós uniós forrás felszabadítására. Ez az a Magyarországnak szánt támogatás, amit a jövő hónapban felfüggeszthetnek, ha az ország nem foglalkozik kellőképpen a régóta fennálló, demokráciával kapcsolatos aggályokkal.

A német parlament egyébként támogatta a kormánypártok arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt. A Politico még a szavazás előtt megszerezte a javaslatot, amelyben a három német kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) frakciója arra felszólította Olaf Scholz kancellárt, hogy „alaposan vizsgálja meg”, hogy a magyarországi reformoknak „a gyakorlatban fenntartható hatása van-e”. Miután a javaslatot megszavazták a német parlamentben, a német kormány aligha tudja majd ignorálni saját pártjainak döntését, így az Európai Tanács szavazásán a németek várhatóan a Budapestnek szánt uniós pénzek csökkentésére szavaznak majd.

(Frissítés: Szijjártó Péter Facebookon reagált Annalena Baerbock német külügyminiszternek: "A külügyminiszter kolléga súlyosan félreérti a helyzetet: az újabb közös európai uniós hitelfelvétel elutasítása a részünkről nem taktikai, hanem elvi kérdés. Szerintünk ugyanis nem a közös európai eladósodás jelenti a közös európai jövőt. Az európai jövő nem a nagy adóssághegyek felé van. Csak a teljes kép kedvéért (bár valószínűleg ez nem érdekli a külügyminiszter asszonyt): mi készen állunk Ukrajna támogatásának folytatására. Pontosan úgy, ahogyan tettük eddig is: kétoldalú alapon.)

(Politico)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!