Gulyás a pedagógusbérek lemaradásáról: A saját sikereink csapdájába estünk

2022. november 9. – 15:35

Másolás

Vágólapra másolva

„Szerintem nagyon nagymértékben megoldja a tanárok jogos követelését az, hogy ha 2025-re 800 ezer forint közelébe emelkedik az átlag pedagógusbér” – válaszolta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Telex arra vonatkozó a kérdésére, hogy megoldja-e a tanárok megélhetési gondjait, illetve az elvándorlást azon ajánlat, amit a pedagógus-szakszervezetek kaptak Maruzsa Zoltán államtitkártól hétfői tárgyalásukon. „Mi úgy látjuk, hogy egy olyan helyzetben, amiben ma Magyarország van, egy 21 százalékos béremelés komoly lépés” – tette hozzá. A videóból az is kiderül, hogy értette a miniszter azt, hogy a kormány a saját csapdájába esett a tanárok fizetésének lemaradásával.

A miniszter szerint Magyarországon szabadság van, és ennek az is része, hogy eldöntheti a politikus kivel áll szóba. Gulyás arról is kifejtette álláspontját, hogy miniszterelnöknek kötelessége-e például a Telexnek interjút adnia, vagy sem. Azt is elmondta, miért nem jár el úgy a kormányinfókon, mint Baranyi Krisztina az ATV műsorában. Gulyás szerint Orbán Viktor bármelyik újságíró számára elérhető, mivel ahogy fogalmazott:

„Nem nagyon van olyan európai ország, ahol a kormányfő kiáll és három és fél órán keresztül korlátozás nélkül az újságírók kérdezhetik”

– ezzel a miniszter a kormányinfókra utalt, ahol évente néhány alkalommal a miniszterelnök is megjelenik. Gulyás hozzátette: a kormányinfók „miniinterjúknak” számítanak.

Gulyás Gergelyt a csütörtöki kormányinfón a Telex kérdezte a Krétával kapcsolatos adatszivárgásról, arról, hogy a pedagógusbérek versenyképességét nem korlátozta-e az úgynevezett vetítési alap, és arról is, hogy a tavaszi 20 milliárdos gyermekvédelmi plakátkampány helyett nem mást kellett volna-e prioritásként kezelni. Arra nem kaptunk választ, hogy a miniszterelnök soron következő üzbegisztáni útját – ahova 60 fős kísérlettel megy – az üzletemberek vagy az adófizetők finanszírozzák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!