Ársapkát kap a tojás és az étkezési burgonya is

2022. november 9. – 10:03

frissítve

Ársapkát kap a tojás és az étkezési burgonya is
Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón bejelentette, hogy újabb két termékre, a tojásra és a burgonyára kiterjesztik az élelmiszerárstopot. A szeptember 30-i szinten rögzítik az árukat, a tojás ára 25, a burgonyáé 10 százalékkal csökken így. Néhány napon belül lép életbe a rendelet. Gulyás a kormányinfón azt mondta, hogy csak az M-es tojásokra és a kései burgonyára vonatkozik az ársapka, később azonban a Miniszterelnökség jelezte, hogy minden méretű tojás hatósági áras lesz.
  • Marad az áram és gáz jelenlegi rendszerhasználati díja a lakosoknál, ehhez viszont Gulyás szerint plusz forrásokra van szüksége az államnak. Extraprofitadót vetnek ki a kiegyenlítő energiát előállító erőművekre. 40 milliárd forintos bevételt vár a kormány 2022-ben és 2023-ban is.
  • A kormány elfogadja az Európai Bizottság kérését, átfogó igazságügyi reform készül, amellyel megerősítik többek közt az Országos Bírói Tanács jogköreit. Az ehhez szükséges törvénymódosításokat március 31-ig kell megszavaznia az Országgyűlésnek.
  • A kistelepülések boltjai támogatást kapnak az árstopok miatt, a részleteket hétfőn ismertetik.
  • Gulyás szerint egy politikusnak, közéleti szereplőnek nincs joga ahhoz, hogy meghatározza, ki számít újságírónak, de ahhoz igen, hogy eldöntse, kinek nyilatkozik. Ezért nem elvárható Orbán Viktortól, hogy interjút adjon a Telexnek.

Gulyás Gergely érdeklődéssel figyeli Baranyi Krisztina és Fürjes Balázs vitáját a sajtószabadságról. A miniszter szerint a közszereplők közül senkinek nincs joga ahhoz, hogy meghatározza, hogy ki újságíró, és ki nem. Azt viszont mindenki eldöntheti, hogy kinek akar válaszolni.

Gulyás szerint bármelyik közszereplőnek joga van, hogy valakinek válaszoljon, vagy ne válaszlojon. A választópolgárok aztán eldöntik, hogy egyetértenek-e vele.

Nemzetközi példát is mondott Gulyás. Helmut Kohl kancellár egy méltatlan cikk után egyetlen interjút sem adott a Spiegelnek, Németország egyik legnagyobb hetilapjának.

A kormány nem akar támogatást adni azoknak a kereskedelmi cégeknek, akik érintettek az árstopban, de a kistelepülések boltjainak adnak támogatást. A részletek erről hétfőn jönnek.

A kormány időről időre nyilvánosságra fogja hozni a nemzeti konzultáció eredményeit, de az ország közel egyharmada még nem kapta meg a konzultációs íveket – mondta Szentkirályi Alexandra, hozzátéve: megvárják, hogy mindenkinek kézbesítsék a leveleket. A konzultációs kérdéseknél ma nincs fontosabb szerinte, és fontosnak tartják, hogy az emberek elmondják a véleményüket.

A kormányszóvivő szerint kérdés, hogy a Márki-Zay-féle konzultációt nem az amerikai pénzekből finanszírozzák-e, mint a kampányt.

Az uniós szankciókról egyhangú döntést kell hozni – mondta Gulyás Gergely a tervezett kilencedik szankcióról. Akkor lesz konszenzus a miniszterelnökök tanácsában, ha a szankció az energetikát és gázbeszerzést nem érinti.

A lehetséges uniós kilencedik szankciós csomagról Gulyás azt mondta, ha az unió szankciókat akar, azt ne az energetika területén tegye.

Az amerikai választásokról Gulyás azt mondta, ez az amerikaiakra tartozik, a magyarok meg tiszteletben tartják a döntésüket.

Magyarország sokat tett az elmúlt hónapokban, hogy a visszatartott uniós forrásokhoz hozzájuthassunk – mondta Gulyás Gergely. Több törvényt is módosított az Országgyűlés, és Integritási Hatóságot állítottak fel.

Bár nem ért egyet a kormány az Európai Bizottság igazságszolgáltatással kapcsolatos aggályaival, követeléseivel, elfogadják, és hamarosan módosítják a törvényt. Megerősítik például az Országos Bírói Tanács jogköreit. Ezzel a miniszter szerint az utolsó akadály is elhárul, ami a megállapodást gátolta eddig.

A rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem a rezsinél, erről is döntött a kormány Gulyás szerint. Mivel az energia drágább lett, így a kormány csak drágább áron vehet áramot, de ezt a lakosság nem érezheti meg, mondta Gulyás.

Mindehhez viszont pénz kell az államnak is, ezért extraprofitadót vetnek ki a kiegyenlítő energiát előállító erőművekre továbbra is, aminek 40 milliárd forint lesz a mértéke 2022-ben és 2023-ban is.

A kormány a szerdai ülésen megállapította, a szankciós infláció a legnagyobb probléma. Már az megdobta a gáz árát, hogy az unió bejelentette, akar egy kilencedik szankciós csomagot, mondta Gulyás.

A miniszter szerint amíg újabb szankciók lesznek, addig szankciós infláció ez, de a magyar kormány a jövő év végére a felére akarja leszorítani az infláció mértékét. Ezért tartják fenn az árstopokat, mondta Gulyás.

A kormány arra jutott, hogy újabb két termékre terjesztik ki az árstopokat: ez a tojás és a burgonya. Ezek ára a 2022. szeptember 30. napján érvényes bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb.

A KSH adatai szerint 2022-ben ezek az élelmiszerek drágultak 40%-nál is többel tavaly októberhez képest. A kormány kedden arról posztolt, hogy olyan élelmiszerekre vezetne be árstopot, amelyek drágulása infláció feletti, és itthon is előállíthatóak. Az októberi élelmiszer-infláció 40% volt.

Ezekről szólt a keddi kormányülés Orbán Viktor Facebook-posztja szerint.

Szerda reggel derült ki, hogy 21,1 százalék volt az infláció októberben, ami újabb több mint két évtizedes rekordot jelent. Legutóbb a rendszerváltás után volt ilyen nagy a drágulás üteme. Az egy évvel korábbi értékekhez képest októberben az élelmiszerek és a háztartási energia ára növekedett a leginkább. A szeptemberi, 20,1 százalékos dráguláshoz képest ez újabb ugrás, ami azért nagy szó, mert tavaly ősszel már javában beindult az infláció, azaz most már az eleve megnőtt árakhoz mérik a több mint 20 százalékos különbséget. További részletek a cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!