A magyar tizenévesek 85 százalékát bántalmazták már az iskolában

2022. november 9. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az UNICEF Magyarország széles körű felmérést végzett a magyar középiskolás gyerekek körében az iskolai zaklatásról és az erőszak elterjedtségéről. A kutatás aggasztó eredményeket mutat: a megkérdezettek 66 százaléka arról számolt be, hogy tanulmányai során rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak, az esetek csaknem felében napi szinten.

Gyakori az ismétlődés különösen a fizikai erőszak esetében, ami a szakképző iskolákban és az általános iskolákban a jellemzőbb. A magyar tizenévesek 85 százaléka már legalább egyszer megtapasztalta az iskolai bántalmazást. Elmondásuk szerint ez legtöbbször az osztályteremben történik, ami sokszor itt nem áll meg, és gyakran az online térben is folytatódik személyes üzenetek formájában vagy a közösségi médiában. A bántalmazási esetek kimagasló többségében az osztálytársak az elkövetők, de előfordul, hogy az iskolai közösség más tagjai, esetenként a tanárok is részt vesznek a bántalmazásban (21 százalék).

A fizikai erőszakon túl a lelki bántalmazási formák is gyakoriak, mint például egy közös programból való kizárás, teljes kiközösítés vagy a verbális agresszió. Minden második iskolában bántalmazott gyerek zaklatása az online térben is folytatódik, az esetek 58 százalékánál a zaklató egy osztálytárs. Az online térben zajló megalázás, gúnyolódás a lányok körében elterjedtebb, mint a fiúknál, és az sem ritka (23 százalék), hogy a bántalmazott nem is ismeri vagy nem tudja beazonosítani az elkövetőt.

A Medián által végzett kutatás 2022 őszén készült a 12 és 20 év közötti magyar fiatalok körében. Az ezerfős minta iskola és településtípus szerinti sokszínűsége biztosítja, hogy az eredmények jól tükrözik a magyar középiskolások véleményét és tapasztalatát. A gyermekvédelmi szervezet fő célja a szülők és pedagógusok figyelmének felhívása a téma fontosságára és a probléma súlyosságára, a segítségnyújtás, valamint az érintett gyerekek támogatása.

A Telex is több fontos cikkben foglalkozott ezzel a témával. Ez volt az első cikkünk, a másodikban olvasóink visszajelzéseit, tapasztalatait dolgoztuk fel. A harmadikban szakemberrel interjúztunk a jelenségről. A cyberbullyingről pedig ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!