A reklámszövetség nem indít vizsgálatot a kormány bombás plakátjai miatt

2022. november 9. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Reklámszövetség nem indít vizsgálatot a kormány nemzeti konzultációt népszerűsítő, bombás hirdetései miatt – írja a Hvg.hu.

A Momentum az EU-s szankciókat bombaként ábrázoló plakátok miatt a Magyar Reklámszövetséghez fordult. A párt elnöke és országgyűlési képviselője, Gelencsér Ferenc szerint az „ízléstelen és hazug” plakátok etikai szabályokat sértenek, ezért azt kérte, hogy a szövetség vizsgálja meg a reklámot, és távolítsa el azokat a közterületekről. „A kommunikációs kampány érzéketlen a megtámadott Ukrajnával és a háború valamennyi áldozatával szemben: mind a megkínzott és megölt ukrán civilekkel és katonákkal, mind az otthonukból elmenekült milliókkal” – indokolta Gelencsér.

A reklámszövetség először azzal utasította el a kérést, hogy politikai reklámot nem is vizsgálhatnak a Reklámetikai Kódex szerint. Csakhogy közben a kormány társadalmi célú hirdetésként kezdte el a nyomtatott sajtóban megjelentetni a bombás reklámokat, és a kódex szerint a reklámszövetség az ilyen típusú reklámnál már indíthatna vizsgálatot.

Ennek ellenére a reklámszövetség azt válaszolta a Momentumnak, hogy fenntartják a korábbi véleményüket, miszerint a „nemzeti konzultáció a brüsszeli szankciókról” kampány minden médiatípusban (social media, nyomtatott sajtó, közterület, televízió stb.) publikált hirdetése egyértelműen politikai reklám, ami a kormány népszerűsítését szolgája. így a Reklámetikai Kódex hatálya arra nem terjed ki.

Fülöp Szilvia, a reklámszövetség főtitkára kiemelte: attól, hogy a kormány társadalmi célú hirdetésnek állítja be a bombás reklámot, az még politikai hirdetés, így nem tudnak vele mit kezdeni. A főtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy valójában mindegy, minek minősítik a hirdetést, és indítanak-e reklámetikai vizsgálatot, mert ha még el is ítélnék a bombás hirdetéseket, a kormány ezt nyugodtan figyelmen kívül hagyhatná, mivel a reklámszövetség állásfoglalásainak nincs jogi következményük.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!