Az oktatás mély válságáról beszéltek és igazságos fizetéseket követeltek az egyházi iskolák demonstráló tanárai

2022. november 8. – 16:59

frissítve

Az oktatás mély válságáról beszéltek és igazságos fizetéseket követeltek az egyházi iskolák demonstráló tanárai
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Legalább ezren vettek részt az egyházi iskolák tanárai által szervezett kedd délutáni demonstráción a Szent István Bazilika előtt.
  • A szervezők szerint 34 egyházi iskola legalább 300 tanára vett részt a „tanárballagásnak” nevezett menetben, emellett sok szülő és szimpatizáns is felvonult.
  • A fúvószenekari kísérettel vonuló, békés fáklyás felvonulás résztvevői az oktatás tarthatatlan állapotára, a pályaelhagyásra, a tanárok nehéz életkörülményeire, alacsony fizetésére, az autonómia hiányára hívták fel a figyelmet.
  • Közzétették 5 pontos követelésüket is egy új nemzeti oktatási stratégiáról, a gyerekbarát oktatásról, a tanári autonómiáról, az igazságos bérekről és arról, hogy a tanári tüntetések után induljanak végre érdemi tárgyalások a pedagógusok képviselőivel.

A Bazilika előtti demonstrációnak vége van. Köszönjük a figyelmet!

„Hétfőn bementem dolgozni az iskolába, a portás meghajolt előtte és azt mondta: köszönöm, én szoktam Híradót nézni” – mondta zárásként a színpadon Lakatos Máté, a rendezvény főszervezője. A portás arra utalt, hogy vasárnap este hírt adtak a tanárballagásról. Lakatos azt kérte a megjelentektől, hogy a hozzájuk legközelebb állónak ők is köszönjék meg, hogy eljöttek, és itt voltak. Ő személyesen a feleségének és a gyerekeinek köszönte meg, hiszen férjként és apaként nehezebben tudott jelen lenni az elmúlt hetekben. Ezen kívül a rendőrségnek is megköszönte, hogy „minden botlásukat” elnézték, majd a sajtónak is megköszönte a jelenlétét.

Ezután azt mondta: én leszek a szigorú osztályfőnök. A tömegből erre bekiabáltak neki: „nem voltál az”. Erre Lakatos azt mondta: kérdezd meg lányaidat. A közönség derültségére Lakatos ezután ahogy egy szigorú osztályfőnök az osztálykiránduláson este a diákoknak takarodót rendel el, most azt kérte: mindenki menjen haza, mert holnap iskola. „Az eseménynek hivatalosan vége. Isten áldjon titeket!” – búcsúzott.

Csepregi András, evangélikus lelkész imájával zárult a rendezvény. Ő többek között azt kérte, hogy találjanak sok örömöt a hivatásukban. Majd mindenki csendben megfogalmazhatta azt a kérését, ami neki személyesen sokat jelent. Ezután közösen imádkoztak. Végül a fúvós zenekar kíséretével elénekelték a Himnuszt.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex


Mikesy András végül azt mondta: szerdán megnyílik egy online felület, ahol az öt pontjukat aláírással támogathatják és egy hatodik pontra is javaslatot adhatnak. A megmozdulás szervezői azt vállalják: ezekkel felkeresik a fenntartóikat és segítségüket kérik abban, hogy a kormánynak is eljuttassák a pontjaikat.

1. Új nemzeti oktatási stratégiát!

Egy oktatási stratégia megszületéséhez széles szakmai konszenzus szükséges. Kialakításához oktatási háttérintézmények kellenek, illetve be kell vonni a szakmai szervezeteket és minden oktatásügyben érintett csoport képviselőit. Az intézményi átalakításon túl az oktatási stratégia része kell hogy legyen a Nemzeti Alaptanterv, a kerettantervek és az érettségi követelményrendszer felülvizsgálata.

2. Gyerekbarát oktatást!

A családbarát politika eredményeit megkérdőjelezi, ha a családok támogatása csak az iskola kapujáig tart. Aki az iskolát nem támogatja, az a családokat sem támogatja igazán. Az iskolai tananyag tartalma, mennyisége, a nevelés és az oktatás módja a gyerekek valódi igényeinek feleljen meg! Csökkenjen a tanárok óraterhelése, hogy maradjon idejük és energiájuk a diákjaikkal való személyes
törődésre! A pedagógusoknak ne kelljen másodállást vállalniuk, a saját gyerekeik számára is lehessenek jelen szülőként, családfenntartóként!

3. Autonómiát!

A gyerekek igényei intézményenként eltérőek. A helyi igényekre helyben kell válaszoknak születniük. A törvényi szabályozás engedje meg, hogy a pedagógusok szabadabban alakíthassák pedagógiai programjukat! Ennek feltétele a tankönyvek széles választéka és a szabad tankönyvválasztás is. Az intézmények kapjanak valódi önállóságot, a működtetés kérdéseiben az állami fenntartású iskolákban se egy tőlük távoli tankerület döntsön!

4. Vonzó pedagógus-életpályát, értékálló és igazságos bért!

Az oktatás felemelésének legelső feltétele, hogy jó képességű fiatalokat kell megnyerni az oktatás számára, a pályaelhagyást pedig meg kell állítani. A pedagógusbérek hosszú távon kiszámíthatóan tegyék lehetővé egy család eltartását és az értelmiségi életformát! Garantálja törvény a bérek értékállóságát! A fizetés legyen igazságos: igazodjon a munkaterheléshez, az óraszámhoz, legyenek kifizetve a helyettesítések és minden tanórán kívüli tevékenység!

5. Megbecsülést a pedagógusoknak!

A pedagógusok munkájának megbecsülése mutatja meg azt, hogy egy ország vezetése hogyan gondolkodik az oktatásról. A tanári tiltakozások az oktatás mély válságának tünetei, a sürgős változás iránti vágy vezeti őket. Szolidaritást és együttműködést várunk a véleményükért kiálló pedagógusokkal! A tünetek felszíni kezelése helyett irányuljon nagyobb figyelem a tiltakozásokat kiváltó okokra!
Induljanak érdemi tárgyalások a pedagógusok képviselőivel! Az oktatás ügye nemzetstratégiai kérdés, amely felelős oktatási minisztérium felállását követeli meg!

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Mikesy András, a rendezvény egyik szervezője azt mondta: Néha kicsit bánt, hogy tanár lettem. Az is bántja, mikor azt mondják: az én bajom, ha annyira rossz, miért nem váltok. Az is bántja, hogy ebben az országban nem mindenki pedagóguspárti, és az is, hogy nem kellő mértékben foglalkozunk az oktatással. Elmesélte, hogy barátai, mint „csóró tanárt” kisegítik néha. Van diákja, aki arra a kérdésre, hogy lesz-e tanár azt válaszolja: nem leszek lúzer. Ezek után azt sorolta, amit szeretne: elvinni a gyerekeit azokra a helyekre, ahová a diákjait. És azt is szeretné, ha a közbeszéd nem róluk, tanárokról szólna. „Úgy szeretném, ha az igazi befektetés nem a cég lenne meg a gyár, hanem az ember.” A magyar nemzet jövője a diák és a közoktatás, a pásztor a tanár. Kell ennél szebb hivatás? – teszi fel a kérdést.

Vannak szuperhősök, vannak szuperhős pedagógusok, akik a hivatásuknak élnek, az pedig őket élteti. Nekünk, hívőknek, egy szuperhősünk van, Jézus, folytatta a beszédet Kocsisné Farkas Réka szülő. A gyermeket oktató ember olyan, mint bárki más: tető kell a feje fölé, ennie kell, nem tesz jót neki a hideg. A tanároknak szükségük van a szabadságra és az önállóságra. És itt visszatértünk a bizalom kérdéséhez, mondta a négygyermekes anya: nélkületek kevesebbek lennénk. A tanárok egy része azonban már távozott, van, aki fontolgatja, hogy máshol folytatja. Van, aki küzd, hogy pedagógus maradhasson. Mi azért vagyunk itt, hogy ne legyetek egyedül. Istennel együtt ne csak várjuk, hanem hívjuk is a jobb időket.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex


Kocsisné Farkas Réka a következő felszólaló, akit négygyermekes édesanyaként, szülőként mutattak be. Négy gyermeke jár különböző állami és egyházi oktatási intézményekbe. Ezek a kis közösségek nem maguktól virágoznak, kell hozzájuk a pedagógus, mondja. A pedagógus nem egyen tudáscsomagot tölt be a gyerekek fejébe. Aki látta a gyermekét éjszaka a tankönyv fölött görnyedni, az tudja, hogy a kevesebb több. Ezért értelmetlen túlszabályozni, keretek közé szorítani a tanárok munkáját, mondta. Kell a bizalom és a szabadság a pedagógusoknak.

A Bazilika harangjai megszólaltak este hat órakor és félbeszakították a beszédet néhány percre.

Tóth Noémi tanár két éve diplomázott, ő volt az első felszólaló, azt mondta: egy téma van, amihez mindenki hozzá tud szólni, a jó vagy rossz tanárokról őrzött emlékek. „Mindörökké hálás leszek az egykori magyartanáromnak”. Ő tavaly külföldre költözött a családjával, és most takarít valahol. „Ő már elballagott, érte is állok most itt.” Szerinte egy pedagógus nevel, nem csak oktat, emellett vigasztal, dicsér, hitet ad. Amikor a tanárképzést jelölte meg, azt gondolta: gyerekekkel akarok foglalkozni és visszaadni abból a törődésből, amit kaptam. Három helyen kell dolgoznia ahhoz, hogy összejöjjön egy normális fizetés, amiből meg tud élni. Megköszönte Istennek, hogy még bírja, ha megtartja őt az Úr a kegyességében, akkor ezen a pályán fog maradni.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Sok állami iskola tanára is támogatta a demonstrációt, mondta Posta István, az egyik szervező. Külön köszöntötte a pályakezdőket, akik most is vállalják a tanári hivatást. A szülőket is üdvözölték, akiknek a gyerekei majd pedagógusok lesznek.

„15-20 év múlva ne legyen kérdés, hogy érdemes ezt a hivatást választani.”

Köszönet illeti a tanárok feleségét, folytatta Posta, akiknek el kell tűrniük, hogy férjük hivatását ennyire nem becsülik meg. Üdvözölték a tanárnőket, akik többségben vannak a szakmában, és a vállukon viszik a terheket, és a pedagógus-házaspárokat.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A visszajelzések szerint 34 egyházi iskolából 300 tanár érkezett különböző felekezetekből – mondta a színpadon a tanárballagás egyik szervezője. Ezenkívül sok szimpatizáns is érkezett, így jön össze a tekintélyes tömeg a Bazilika előtt.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Bazilika előtt felállított színpadon iskolai padok és székek vannak és egy tábla, rajta a Tanárballagás 2022 felirat. Egy ballagó osztálytermet rendeztek be.

A tömeg eleje odaért a József Attila utcába, itt befordultak, áll a forgalom, az úttest egyik oldalán vonulnak a ballagók. Csak az egyik irányba lévő sávokat foglalják el.
A Sas utcába érkeztek, a járókelők nem értik, mi zajlik, többen a kocsisokat sajnálják. „Ezt aztán ők szívták meg” – mondta egyikőjük. Van, aki azt kérdezi miközben elsétál mellettük: mi van november 8-án, mire emlékezünk? Valami tuti van – teszi hozzá.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az egyik szervező kérdésünkre azt mondta: szerinte a tömeg vége még negyedóra, míg ideér, az Akváriumnál járnak.

A ballagó tanárok megérkeztek a Szent István-bazilika elé, a Sas utca még tömve van.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tervek szerint a ballagó tanárok fél 6-ra érnek a Bazilika elé, ahol rövid köszöntés után felolvassák állásfoglalásukat. Ebben öt dolgot követelnek:

  1. Új nemzeti oktatási stratégiát!
  2. Gyerekbarát oktatást!
  3. Autonómiát!
  4. Vonzó pedagógus-életpályát, értékálló és igazságos bért!
  5. Megbecsülést a pedagógusoknak!

Ezt írta a helyszínről tudósítónk, aki szerint az éneklésnek, fáklyáknak, lassú menetelésnek inkább ünnepi hangulata van.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex


Az Elmegyek, elmegyek című számot éneklik, a sorfalban virágot és lufikat fognak az emberek. A rendőrök megállították a forgalmat, amíg a lámpánál áthaladnak. Nincs kiabálás, valóban csak ballagnak, énekelnek.



Elindult a ballagás, oldalt sorfalat állnak a tervek szerint szülők és öregdiákok. Élő zene is van: fúvós zenészek is vannak a tanárok között, akik elkezdtek játszani.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Több embernél fehér virágok vannak, ezeket a tervek szerint a Bazilika előtt lehet majd átadni a ballagóknak. A menet ezen az útvonalon vonul majd.

Fotó: tanarballagas.hu
Fotó: tanarballagas.hu

Lakatos Máté főszervező azt kérte a résztvevőktől: mindenkit szívesen fogadnak, de semmilyen egyesület, párt tábláját nem szeretnék látni. A vonuláson ballagási dalokat fognak énekelni. Hármas sorokba rendeződnek az induláshoz.

Az ötórás kezdés előtt pár százan gyülekeznek a Deák téri templom előtt, ahol egyházi iskolákban tanító tanárok szerveztek tanárballagást. A szervezők előre kérték, hogy alkalomhoz illő ruhában jöjjenek a résztvevők, és valóban elegáns ruhában vannak a legtöbben. A ballagó tanárok nyakában tarisznya van, és fáklyákat osztogatnak a szervezők. Egy zászlóra mindenki ráragasztja a ballagó szalagját, amire ráírták a nevüket, tanított tantárgyukat és azt is, mióta pedagógusok. Táblák nincsenek, a hangulat tényleg olyan, mintha egy ballagáson lenne az ember.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Bár a tanév kezdete óta tüntetésekkel, élőláncokkal és különböző akciókkal akarják felhívni a figyelmet tanárok, szülők, diákok a közoktatás problémáira, eddig még egyházi iskolák pedagógusai nem álltak bele ilyen egységesen a tiltakozásba. Most hat egyházi iskolában tanító tanár gondolta úgy:

„Nincsen családbarát politika felelős oktatáspolitika nélkül!”

Egyházi iskolák tanárai szerveztek „Tanárballagást” kedd délután öt órára a Deák térre, ahonnan át fognak vonulni a Szent István-bazilikához. Szimbolikusan a pályaelhagyás problémáján keresztül szeretnék felhívni a figyelmet a közoktatás egészének tarthatatlan állapotára.

A ballagásokon megszokott végzős diákokat ezen az eseményen felváltják a pályájukat már elhagyó vagy egyelőre a pályán maradó tanárok, akiket az öregdiákok és szülők búcsúztatnak el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!