Maruzsa Zoltán: 1200 milliárd forint megy a pedagógusok béremelésére 2025-ig

2022. november 8. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Azonos arányban hazai és uniós forrásból 2025-ig 1200 milliárd forintot szán a kormány a pedagógusok illetményemelésére – jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a 24. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia keddi nyitónapján, Egerben.

„A kormányzat is világosan látja, hogy jelentős béremelésre van szükség a köznevelés világában. Újdonság, hogy ehhez a 2021-2027-es költségvetési ciklusban uniós források felhasználására is lehetőség van. Szükség is van erre, hiszen a kabinet anyagi mozgástere véges, különösen a jelenlegi rezsihelyzetben, amikor még nem látható, hogy a következő hónapokban „hány ezermilliárd forintot fogunk elégetni olyan gázszámlákra, melyeket tavaly még nem kellett kifizetni” – idézte az MTI Maruzsa Zoltánt.

A Klebelsberg Központ tervezési adata szerint a jelenlegi árakat figyelembe véve csak az iskolák fűtése a tavalyi 26 milliárd forintnál akár 225 milliárd forinttal drágább lehet. Ezért a pedagógusbérek rendezéséhez a nemzeti források mellett szükség van az uniós támogatások bevonására: a tervek szerint 50-50 százalékban hazai és EU-költségvetésből mintegy 1200 milliárd forint lesz illetményemelésre fordítható 2025-ig – mondta az államtitkár.

„A kormány az uniós támogatásért vállalja, hogy a pedagógusok átlagbére ekkorra eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát, és ezt az arányt 2030-ig fent is tartja. Magyarország modernkori időszámításában soha nem volt még ilyen magas ez az arány” – mondta Maruzsa.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a mostani 440 ezer forintos pedagógus átlagkereset helyett a 777 ezer forintot akarják elérni.

Idén, első lépcsőben 10 százalékot emelnek, majd a korábban bejelentett mértékben jön a többi emelés. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók magasabb aránya miatt és a pályakezdő pedagógusok esetén ennél is nagyobb lesz a béremelés mértéke. (Hogy valójában mennyit keres most egy pedagógus, és milyen nagy különbségek vannak az egyes fizetések között, azt ebben a cikkünkben foglaltuk össze.)

Maruzsa Zoltán arra is kitért, hogy ez szerkezetében is új, rugalmasabb, inkább teljesítményalapú, kevésbé a végzettség szintjét és az életkort támogató bérszabályozást tesz szükségessé.

A pedagógus szakszervezetek hétfőn tárgyaltak Maruzsával a béremelésről és más követeléseikről, de a beszámolóik szerint nem sokra jutottak. Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányának vezetője azt mondta, leghamarabb jövőre emelik majd a bérüket, ha megjönnek az uniós források.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!