Az LMP országos népszavazást kezdeményez az akkumulátorgyárak építéséről

2022. november 8. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási kínai akkumlátorgyár épül Debrecenben, a beruházás 7,34 milliárd euróba (mintegy háromezer milliárd forintba) kerül a CATL (Contemporary Amperex Technology Co., Limited) nevű cégnek. Az előkészítésbe a kormány is beszállt: nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lett az akkumulátorgyár kialakítása, és közel 88 milliárd forintot csoportosítanának át a debreceni Déli Ipari Park áramhálózatának bővítésére.

Az LMP szerint azonban a helyieket elfelejtette a kormány megkérdezni, hogy mit gondolnak a beruházásról. A párt szerint a beruházás jelentősen csökkenti Debrecen vízkészleteit, a zöld felületeket, és az egész város életét befolyásoló hang- és fényhatással jár. Az LMP helyi népszavazást kezdeményezett Debrecenben az akkumlátorgyár építéséről, amit a helyi választási bizottság első fokon engedélyezett.

Azóta kiderült, hogy egy országos problémáról van szó, ezért

az LMP országos népszavazást kezdeményez

– jelentette be Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke kedden.

A kormány Magyarországot akkumlátorgyártó nagyhatalommá akarja tenni. Az LMP azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy az emberek megkérdezése nélkül nyújtanak több tízmilliárd forintos támogatást külföldi nagyvállalatoknak, amelyek tönkreteszik a lakókörnyezetet és elhasználják a vízkészletet.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy velünk akarják kifizettetni a jövőnk felélését” – fogalmazott Schmuck. Azt ígérte, olyan kérdést fognak hamarosan benyújtani a nemzeti választási bizottságnak, ami „országos szinten az emberek kezébe adja a döntést arról, hogy a meglévő vízkészletünket megvédeni akarjuk, vagy kiárusítani a multinacionális nagyvállalatoknak”.

Debrecen mellett az ország több más településén, Gödön, Komáromban és Iváncsán is épül vagy már működik akkumlátorgyár, amely komoly feszültségeket okoz helyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!