A DK azt akarja, hogy a kormány tiltakozzon az iráni nők ellen elkövetett karhatalmi erőszak ellen

2022. november 3. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Demokratikus Koalíció (DK) határozati javaslatot nyújt be arról a parlamentnek, hogy az Országgyűlés ítélje el az iráni nők ellen elkövetett karhatalmi erőszakot. A javaslattal azt szeretnék elérni, hogy az Országgyűlés szólítsa fel a kormányt, hogy hivatalosan tiltakozzon az iráni kormánynál.

„Az Országgyűlés követeli, hogy az iráni hatóságok haladéktalanul vessenek véget a nők, a tüntetők elleni agressziónak, és tartsák tiszteletben az emberi jogokat. Az Országgyűlés a nők jogait követelő tüntetéseken az őrizetbe vett és letartóztatott személyeket politikai foglyoknak tekinti és követeli azonnali szabadon bocsátásukat” – áll a DK határozati javaslatában.

A párt közleménye emlékeztet rá, hogy szeptemberben, az iráni erkölcsrendészet letartóztatásában életét vesztette a 22 éves Mahsza Amini, akinek a halála miatt tiltakozáshullám robbant ki Iránban. A tüntetéseket a karhatalmi szervek, a rendőrség és egy félkatonai erő brutális kegyetlenséggel igyekszik vérbe fojtani. A halottak száma meghaladja a kétszáz főt, és több olyan nőről tudni, akiknek több évtizedes börtönbüntetést és száznál is több korbácsütést kellett elszenvedniük, mert nyilvánosság előtt követelték az öltözködés szabadságát.

A hónapok óta tartó tiltakozásokról ebben és ebben a cikkben írtunk bővebben, ebben a cikkben pedig az iráni nők helyzetét elemeztük Iránban élő nők és szakértők segítségével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!