„45 perc kínkeserv maradt az egészből” – az országos sztrájk előestéjén is tüntettek az oktatásért

2022. október 26. – 19:33

„45 perc kínkeserv maradt az egészből” – az országos sztrájk előestéjén is tüntettek az oktatásért
Az oktatás helyzete miatt demonstráltak Szigetszentmiklóson – Fotó: Nagy Bálint / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtökre meghirdetett sztrájknap reggelén újabb élőlánccal tiltakoznak az oktatás egyre tarthatatlanabb helyzete miatt Budapesten, de az ország több pontján már szerdán is tartottak demonstrációkat.

Több százan gyűltek össze szerda kora este a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumnál a Lámpás felvonulás az oktatásért elnevezésű eseményen. A beszédek után a szülők, diákok és a tanárok közösen elénekelték az LGT – Miénk itt a tér című számát. Majd pedig a „Nincs tanár, nincs jövő” mondatot skandálva átvonultak a József Attila Általános Iskola előtti térre. Itt megformálták a tiltakozások jelképévé váló nyitott kört, benne egy felkiáltójellel.

Az oktatás helyzete miatt demonstráltak Szigetszentmiklóson – Fotó: Nagy Bálint / Telex
Az oktatás helyzete miatt demonstráltak Szigetszentmiklóson – Fotó: Nagy Bálint / Telex

Tanárok mondták el, milyen problémákkal szembesülnek az oktatásban. Az alacsony fizetések mellett szóba került a szabad tankönyvválasztás hiánya, a diákok és a tanárok túlterheltsége is. Az egyik helyi iskola tanára arról beszélt, hogy ő csak tanítani szeretne, mert mikor taníthatott, számára megszűnt az idő. Imádta a kérdéseket, de mára ez megszűnt, mert nincs idő rájuk a tanterv miatt. „45 perc kínkeserv maradt az egészből” – mondta.

A helyi óvoda és pedagógiai szakszolgákat dolgozói is túlterheltségről, megélhetési problémákról számoltak be. Azt mondták: nem ők a legnagyobb vesztesei a helyzetnek, hanem a gyerekek, már az óvodáskortól kezdve. Az esemény végén a demonstrálók elénekelték a tüntetések himnuszává vált Grundot.

A budapesti Rózsakerti Óvoda körül élőlánc szerveződött szerda délután. Az óvoda nem vesz részt a csütörtöki sztrájkban, mert a létszámhiány miatt az óvodapedagógusok nem tudnák biztosítani a minimális ellátást, írták a szervezők. Ezért döntöttek úgy, hogy a szerdai eseménnyel fejezik ki szolidaritásukat. Az élőlánc után a résztvevők felkiáltójelet formáztak, és megtapsolták a pedagógusokat.

Élőlánc a budapesti Rózsakerti Óvodánál – Olvasói fotó
Élőlánc a budapesti Rózsakerti Óvodánál – Olvasói fotó

Budaörsön az Oktatási- és Nevelési Intézmények felhívása tartottak fáklyás menetet. „Világítsuk be Budaörsöt és adjunk láthatóságot a jelenlegi Oktatási helyzetnek” – írták az esemény Facebook-oldalán. A menet az önkormányzat épülete előtt indult és a Templom térnél ért véget, ahol beszédek hangzottak el, majd elénekelték a Grundot.

A Legyünk sokan Orosháza oktatásáért facebook oldal üzemeltetői nevében kaptunk beszámolót az orosházi akcióról. Azt írták, „Békéscsaba után második Békés megyei városként Orosházán is sor került arra a figyelemfelhívó akcióra, ahol a város jelenlegi és nyugdíjas pedagógusai, diákja és azok szülei és nagyszülei, mintegy 450-500 résztvevő, délután 16 órakor élőláncot alkotva a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium között hívta fel a figyelmet a hazai oktatási rendszer hibáira, sürgetve azok mihamarabbi megoldását.

A rendezvény a Mi vagyunk a grund közös eléneklésével és a Civil Közoktatási Platform 9 pontjának pedagógusok általi felolvasásával ért véget. 27 ezer fős városként sikeresnek ítéltük meg a részvételt, azonban a helyi médiában eddig még nem, a megyeibe is szerényen jelent meg az eseményről készült beszámoló”.

Fotó: Legyünk sokan Orosháza oktatásáért Facebook-oldal
Fotó: Legyünk sokan Orosháza oktatásáért Facebook-oldal

Az elmúlt hetekben többször is tüntettek az oktatás helyzete és a polgári engedetlenségben résztvevő tanárokat ért retorziók miatt. Budapesten hídfoglalás, több kilométeres élőlánc és több ezres tüntetés is volt október 5-én. Október 14-én a diákok vonultak az utcára, és a Belügyminisztérium épülete előtt elégették a tanároknak kiküldött fenyegető leveleket. Október 23-án szintén nagyszabású szolidaritási tüntetést tartottak Budapesten, amin több tízezren vettek részt, de több vidéki városban is voltak megmozdulások ezen a napon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!