Javítást ígért a tankönyvek Ukrajnáról szóló részében a minisztérium egy ukrán civil szervezet szerint

2022. október 26. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy először írtunk a 8. osztályosok földrajztankönyvének Ukrajnával foglalkozó részéről, amiben meglehetősen megengedően, már-már oroszbarát szellemben foglalkoznak az országgal, pl. így: „Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért (4.2.).”

A szöveg mellett az ahhoz készült illusztráció is erős felháborodást váltott ki az érintettek egy részéből, az ukrán külügyminisztérium követelte a tankönyvekben az „Ukrajnáról szóló hamis információ azonnali kijavítását”. Emellett Ukrajna budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője szóbeli diplomáciai jegyzéket adott át a külügyminisztériumnak, amiben tiltakozott a tankönyv szövege miatt. Erre hivatalosan azóta sem érkezett reakció.

Forrás: Nemzeti Köznevelési Portál
Forrás: Nemzeti Köznevelési Portál

A civilek is felszólaltak a tankönyv ellen: négy magyarországi ukrán civil szervezet levelet küldött a Belügyminisztériumnak, két héttel később pedig fogadták őket egy személyes találkozón a minisztériumban. A hvg.hu úgy tudja, részt vett az egyeztetésen a tárca egyik főosztályvezetője és több szakértő is, Maruzsa Zoltán államtitkár viszont nem. Ezen vett részt Petrovszka Viktória, az „Egység” Ukrán Egyesület elnöke is, aki megerősítette a lap értesüléseit.

„Két héttel a levél elküldése után, szeptember 29-én voltunk bent a négy aláíró közül hárman a minisztériumban, ahol segítőkészek és megértőek voltak” – mondta, és hozzátette, több ígéretet is tettek nekik ott helyben.

Azt ígérték, hogy az ukrán civil szervezetekkel egyeztetett, konszenzusos új szöveggel „minél hamarabb” kijavítják a földrajztankönyv online verziójában az Ukrajnáról szóló, vitatott részt, a nyomtatott, a diákoknak kiosztott könyvekkel már nincs mit tenni, de az iskoláknak javasolják majd, hogy a javított, online verziót használják a tananyag oktatásakor, illetve amint ez a könyv kifut a rendszerből (jövő őszre), frissítik a nyomtatott példányt, annak Ukrajnáról szóló részét pedig előzetes egyeztetésre megküldik a civileknek. A fentiek miatt kerestük a Belügyminisztériumot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!