„Ezek csak elhatárolódni tudnak” – flashmobbal álltak ki Pankotai Lili mellett Pécsen

2022. október 25. – 20:20

„Ezek csak elhatárolódni tudnak” – flashmobbal álltak ki Pankotai Lili mellett Pécsen
Pankotai Lili nagyjából 30-40 támogató levelet tart a kezében | Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A fiatal slammernek adtak át bátorító, szolidaritást vállaló leveleket a megjelentek. Ölelések és néhány kedves szó után pár másodpercre a tüntetések jelképe is összeállt a város főterén.

Pankotai Lilit az elmúlt két napban szinte az egész ország megismerte. A pécsi slam poetrys diáklány a szervezők kérésére az október 23-i tüntetésen is előadta az egyik korábbi, szókimondó alkotását. Ezt követően az iskolájának a jelenlegi igazgatója, Nyisztor Zsolt kötelességének érezte elhatárolódni a felszólalástól. A slamnél is nagyobb port kavart posztban a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának nevében az igazgató elutasította a nyilvános előadás „minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját”. Bár azt is hozzátették a bejegyzésben, hogy tiszteletben tartják a szabad véleménynyilvánítás jogát.

A fideszes propaganda, valamint kormánypárti politikusok – az előadás tartalmával viszonylag keveset foglalkozva – estek neki a végzős diáklány trágár szavainak.

Bőven akadtak, akik támogatásokról, szolidaritásukról biztosították a diáklányt. Így tett például Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, filozófiatörténész és esztéta is, aki az elhatárolódásra reagálva azt írta, hogy „hihetetlenül álszent és képmutató magatartás az, amelyik »keresztény értékekre« (nota bene: mindig ezzel a kifejezéssel kezdődik a hamiskodás) hivatkozva számonkéri az öntudatos, igazságérzettől fűtött tinédzseren a szabadszájúságot, és nem kéri számon a szólás szabadságát a »keresztény értékek« hivatalos képviselőin”.

Kedd kora estére Pankotai Lili gimnáziuma elé szolidaritási flashmobot szerveztek pécsi civilek, akitivisták, akik a slammernek leveleket adtak át. A Telex megkérdezett néhány megjelent diákot, akik egy másik pécsi gimnáziumban tanulnak, és nagyon bátor, fontos kiállásnak tartják Lili előadását.

A flashmob kezdete előtt nem sokkal megérkezett a diáklány, mire a megjelentek a mostani tüntetések szimbólumát formálták meg a város főterén. Ezután sorra átadták a leveleiket, és többen átölelték, bátorították a diáklányt. Ezután Pankotai Lili egy nagyon rövid beszédben megköszönte a támogatást, szolidaritást.

„Próbáljunk mi magunkban valami jót alkotni, ha már segítséget nem kapunk. Indítsunk beszélgetéseket, fórumokat, ahol a diákok és a tanárok együtt tudnak gondolkodni, ha mások nem hallgatnak meg minket”

– mondta a végzős gimnazista.

A Telex kérdésére azt mondta, hogy éppen iskolában volt, amikor az igazgatója kitette az elhatárolódást a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának Facebook-oldalára. Azóta nem tapasztalt változást a közösségében, az osztályában nem viselkednek vele máshogy, miközben támogatják. „Érthető, hogy nem vállalja mindenki úgy a véleményét, mint én” – tette hozzá.

A flashmobon jelen volt Vatai Éva, a Leőwey Klára Gimnázium immár nyugdíjas tanára is. Ő még tavasszal azért került a kormánypárti propaganda célkeresztjébe, mert sztrájkolt az oktatásért. A Telex érdeklődésére azt mondta, hogy neki elsősorban a tanárok és diákok szolidaritása segítette leküzdeni a sok támadást. „Csak nevettem azon, hogy az igazgatóm elhatárolódott tőlem. Ezek az emberek csak ezt tudják. Azt tanácsolnám a Lilinek, hogy gondoljon rájuk úgy, mint az ellenőrökre. Aki nem azért kéri a jegyet, mert hülye, hanem azért, mert az a dolga. Ő ezt tudja tenni” – mondta a nyugdíjas tanárnő, akit az oktatási tevékenységéért nemrég megyei Prima díjat kapott.

Máshogy is tiltakoztak

Böszörményi István pécsi szobrászművész az elmúlt években többször egyedi és egyéni módon tiltakozott a városban. A legismertebb akciója Kligl Sándor kétes minőségű köztéri szobrának leöntése volt: egy kiló liszttel. Ezúttal a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának kapujára ragasztott egy tartalmas üzenetet, ami csak néhány percig maradhatott fenn.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!