Felfüggesztették Hadházy Ákos mentelmi jogát

2022. október 24. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés hétfőn felfüggesztette Hadházy Ákos mentelmi jogát, miután a Komlói Járásbíróság rágalmazás miatt ezt kérte. A parlament mentelmi bizottsága a szavazás előtt ugyanakkor azt kérte, ne függesszék azt fel.

Hadházy ügyéről korábban a 24.hu írt. A lap szerint Hadházyt Kisvaszar polgármestere jelentette fel május 29-én, miután Hadházy azt állította, hogy a településen „ellopták” azokat az EU-s pénzeket, amelyeket a romák felemelésére szántak. Hadházy a parlamenti alakuló ülés napján jelentkezett be Kisvaszarból. A lap szerint a polgármester sérelmezte, hogy a nevét emlegetik úgy, mint aki manipulálná a roma pénzeket, és mint aki megfélemlíti a faluban élő romákat.

A hétfői szavazáson Hadházy nem volt jelen, így nem is szólalt fel.

Vége egy régi parlamenti hagyománynak

Az Országgyűlésben bevett hagyomány, hogy nem szavazzák meg a képviselők egy adott képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, amennyiben magánvádas bűncselekmény miatt kéri azt a parlamenttől az illetékes bíróság. Így a mentelmi bizottság gyakorlata szerint a rágalmazási és becsületsértési ügyekben nem szokták javasolni a felfüggesztést, amit aztán a parlamenti képviselők nem is szavaznak meg. Ennek megfelelően kérte a mentelmi bizottság is, hogy ne szavazzák meg a képviselők Hadházy mentelmi jogának felfüggesztését, de a fideszes többség másképp gondolta.

A Fidesznek ez nem az első ilyen húzása, amikor ezzel a régi parlamenti hagyománnyal szakít: nyáron elsőként Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnökének mentelmi jogának felfüggesztését szavazták meg, szintén annak ellenére, hogy a mentelmi bizottság a szokásoknak megfelelően úgy döntött, azt javasolják a parlamentnek, ne szavazzák meg.

Hadházy: A bírósági eljárásban akár még információkhoz is juthatok

A döntés után telefonon értük el Hadházy Ákost, aki a Telexnek úgy nyilatkozott, a lelkiismerete tiszta, áll elébe az ügynek, minden ügyet, amit bemutatott, jól alátámasztott. hozzátette, hogy ő eleve minden ilyen alkalommal azt kéri a mentelmi bizottságtól – illetve a parlamenttől –, hogy függesszék fel a mentelmi jogát. (Bár ennek jogi relevanciája nem igazán van, hiszen erről nem a képviselő, hanem a parlament dönt a szavazással.)

Hadházy elmondta, hogy valójában lehetőséget lát az ilyen helyzetben, mert egy ilyen eljárásnál olyan információkhoz juthat, amelyekhez egyébként lehetetlen lett volna hozzáférni; „a bíróság előtti eljárás lehetőséget adhat arra, hogy olyan információhoz jussunk, amelyeket átadhatunk annak a nyomozóhatóságnak, amely a feljelentésnél nem akart kinyomozni” – fogalmazott a képviselő.

Hadházy szerint beszédes, hogy a Fidesz szakított a hagyományokkal és egyre többször szavazzák meg ellenzéki képviselők mentelmi jogának felfüggesztését ilyen ügyekben: „esetleg azt gondolják, hogy a bíróságokat tudták már annyira maguk alá gyűrni, hogy ezek az ügyek eljuthatnak egy elmarasztaló ítéletig” – mondta és hozzátette, „amikor a Kúrián Patyi András az elnökhelyettes, már minden elképzelhető”.

Csárdi Antal és Novák Előd mentelmi jogát is felfüggesztették

Az október 24-i parlamenti ülésen nem ez volt az egyetlen ilyen döntés. Megszavazták az LMP-s Csárdi Antal és a Mi hazánkos Novák Előd mentelmi jogának felfüggesztését is. Bár utóbbi két politikusnál a mentelmi bizottság is azt kérte, hogy szavazza meg a parlament.

Csárdi ügyéről a mentelmi bizottság a szavazás előtt röviden azt mondta, hogy a képviselő a gyanú szerint okiratot hamisított a Budán bérelt ingatlanának ügyében. A bizottság szerint az ingatlan tulajdonosa azért tett feljelentést még tavasszal, mert szerinte Csárdi hamisított meghatalmazással intézte a lakáshoz kapcsolódó ügyeket az energiaszolgáltatónál. Ezt a lakást az Országgyűlés Hivatala bérli neki.

Novák ellen pedig garázdaság és rongálás miatt emeltek vádat az év elején. A Mi Hazánk politikusa két társával 2020 augusztusában letépte a XI. kerületi önkormányzat épületéről a szivárványszínű zászlót, majd azzal egy motorral elhajtottak, és egy kukába dobták. Novák emellett 2019 szeptemberében egy XI. kerületi művelődési központban megrendezett fotókiállításon egy leszbikus csókot ábrázoló fotót piros festékszóróval fújt le, ezzel pedig csaknem ötvenezer forint kárt okozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!