A Fidesz szakított egy régi parlamenti hagyománnyal, amikor megszavazta Szabó Tímea mentelmi jogának felfüggesztését

2022. június 8. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlésben bevett hagyomány, hogy nem szavazzák meg a képviselők egy adott képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, amennyiben magánvádas bűncselekmény miatt kéri azt a parlamenttől az illetékes bíróság. Így a mentelmi bizottság gyakorlata szerint a rágalmazási és becsületsértési ügyekben nem szokták javasolni a felfüggesztést, amit aztán a parlamenti képviselők nem is szavaznak meg.

Ebben húzott újat most a Fidesz: Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnökének mentelmi jogának felfüggesztését annak ellenére szavazták meg a képviselők, hogy a mentelmi bizottság a szokásoknak megfelelően úgy döntött, azt javasolják a parlamentnek, ne szavazzák meg, írja a 444.hu.

Szabót Óbuda korábbi, fideszes polgármestere jelentette fel rágalmazás és becsületsértés vétsége miatt. Azért, mert Bús szerint Szabó egy videóban róla a becsület csorbítására alkalmas kijelentést tett. Szabó azzal tette ki a videót, hogy „a pedofil bűnözők a Fideszben vannak – a Fidesz óbudai jelöltje, Bús Balázs is elhallgatott egy óvodai pedofil bűncselekményt!”.

A mentelmi bizottság jegyzőkönyvében az olvasható, hogy Bús Balázs szerint „Szabó Tímea állításai nem csupán a becsület csorbítására alkalmas, morálisan, illetve erkölcsileg elítélendő állításokat tartalmaznak, hanem különösen súlyos, morálisan a társadalom által fokozottan elítélt, nagy tárgyi súlyú bűncselekmény elkövetésével vádolja a feljelentettet teljesen alaptalanul.”

A parlament szerdai ülésén végül a kormánypárti többség, valamint a Mi Hazánk képviselői megszavazták Szabó mentelmi jogának felfüggesztését 118 igen, 49 nem szavazat és egy tartózkodás mellett. A 444.hu hozzáteszi, nem minden fideszes képviselő szavazott igennel, Kocsis Máté frakcióvezető, Pajtók Gábor és Tapolczai Gergely például nemmel szavazott, akárcsak Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke.

Szabó mentelmi joga után Tordai Bence mentelmi jogának felfüggesztéséről is szavaztak, itt azonban a szokásoknak megfelelően végül nem függesztették fel a mentelmi jogot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!