Terheléses támadás miatt nyomoz a rendőrség a népszámlálási oldal leállása után

2022. október 21. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

Eredetileg vasárnap éjfélig lehetett volna kitölteni a népszámlálási kérdőívet a KSH internetes felületén. Mint ahogy mi is megírtuk, alaposan akadozott a felület vasárnap. Több olvasónknak se volt elérhető az oldal, vagy csak többszöri nekifutás után, nehezen töltött be.

Anagy érdeklődésre” hivatkozva a KSH szerda 10 óráig meghosszabbította a népszámlálás online adatszolgáltatási időszakát. Mindeközben pedig a rendőrség is lépett.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda terheléses támadás miatt rendelt el nyomozást.

– tudta meg a Népszava. Az eljárás „saját észlelés alapján” indult el, bővebb tájékoztatást pedig a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adtak a lapnak.

A kitolt határidőre az adatgyűjtésben érintett mintegy 5 millió cím 63,5 százalékából, 3,2 millió címről összesen közel 7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe – közölte a KSH csütörtökön. Ez több mint a háromszorosa az előző, 2011-es népszámláláson elért eredménynek, amikor a kérdőívek 20 százalékát töltötték ki interneten a háztartások.

Pest megyéből érkezett be a legtöbb kérdőív (71,7 százalék), a második helyen Győr-Moson-Sopron (69,5 százalék), míg a harmadik helyen Fejér megye végzett (67,5 százalék).

Azokat a háztartásokat pedig, ahol nem éltek a kérdőív online kitöltésének lehetőségével, számlálóbiztosok keresik fel október 20. és november 20. között. Ha számlóbiztos nem találja otthon a lakókat a postaládában hagy egy papír értesítőt, megjelölve rajta a következő felkeresési kísérlet időpontját, valamint a telefonos elérhetőségét. Ezen a telefonszámon lehet időpontot egyeztetni a számlálóbiztossal, aki legközelebb akkor megy ki az adott lakcímre, amikor az biztosan megfelel az ott élőknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!