Elengedi a tram-traint Lázár, befejezettnek tekinti kormánybiztosi munkáját

2022. október 18. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János mintaprojektnek nevezte a Szeged és Hódmezővásárhely között megépült traim-traint, majd befejezettnek nyilvánította a vasútvillamos fejlesztését, amivel a beruházásért felelős kormánybiztosi munkája is véget ért – számolt be az MTI.

Lázár a projektről azt mondta, hogy azért tartja jelentősnek a tram-traint, mert száz év óta ez az első olyan beruházás, amely során villamosvonal létesült olyan városban, ahol korábban nem volt. Véleménye szerint a fejlesztésnek köszönhetően Hódmezővásárhely és Szeged tíz éven belül „ikervárossá” válik majd, ami előnyös mindkét településnek.

A miniszter szerint a vasútvillamos azért is hatalmas fejlődés, mert a vásárhelyiek úgy kaptak hozzáférést Szeged infrastruktúrájához, hogy közben nem kell elköltözniük szülővárosukból. „Ezzel azt a világszerte jellemző tendenciát is ellensúlyozni lehet, hogy a vidéki kisvárosok, falvak egyre nehezebben tudják megtartani a polgáraikat, a nagyvárosok elszívják a lakosságot” – mondta. Lázár János kiemelte, hogy a tram-train sikerességét a kihasználtsága igazolja: mióta fizetős lett a szolgálatás, átlagosan 160 ezer alkalommal veszik igénybe az utasok a szerelvényeket havonta, így rövidesen sűríteni kell a járatokat.

Kezdetben sok probléma volt a tavaly novemberben elinduló tram-trainnel. Már első napján késésekkel indult, második napján pedig pótlóvillamos közlekedett a szegedi szakaszán. Később sűrítették a járatokat, de eleinte az sem volt zökkenőmentes. Aztán februárban valami probléma volt néhány szerelvénnyel, ezért azokat Budapesten javították. Augusztusban ért véget az új szolgáltatás tesztidőszaka, eddig az időpontig az utasok ingyen használhatták a tram-traineket.

A tavaly novemberi indulásról készült videónkat itt tudja megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!