Kémkedés miatt vehették őrizetbe Londonban a Fidesz-közeli elitképző vendégoktatóját

2022. október 18. – 12:18

Kémkedés miatt vehették őrizetbe Londonban a Fidesz-közeli elitképző vendégoktatóját
John Laughland, az MCC vendégoktatója interjút ad az oroszországi állami finanszírozású hírcsatornának, a Russia Todaynek 2014-ben, miután Oroszország elfoglalta Krímet – Forrás: Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Október 7-én a Gatwick reptéren a brit hatóságok őrizetbe vették és kihallgatták John Laughland euroszkeptikus konzervatív politikatudós-történészt, aki mellesleg a holland Fórum a Demokráciáért szélsőjobboldali párt nemzetközi igazgatója és nem mellesleg a Fidesz-közeli elitképző Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója, írta Facebook-oldalán Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója.

Az MCC oldalán is látható, hogy az őrizetbe vett Laughland hivatalosan jövő év februárig vendégoktatóként dolgozik abban az oktatási központban, amelynek kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója, és amit 500 milliárd forint körüli állami juttatásokból hizlaltak fel. És ami igazán izgalmassá teszi ezt az őrizetbevételt: Thierry Baudet, a holland szélsőjobboldali párt vezetője egy interjúban arról beszélt,

Laughlanddal szemben az volt a gyanú, hogy Oroszországnak kémkedik.

Friss: Cikkünk megjelenése után reagált az MCC a hétfői megkeresésünkre, ez a cikk alján olvasható.

Az őrizetbevételről egyébként maga Laughland írt hosszan. Budapestről repült Londonba, majd éjjel fél 12-kor a Gatwick reptéren a terrorellenes rendőrök őrizetbe vették, elvették mindenét, egy szobába vitték, majd egy órán át hallgatták ki. Végül a laptopját vissza sem adták.

A rendőrök kérdezték az EP-ben végzett munkájáról, illetve az általa 2008 és 2018 között vezetett Demokrácia és Együttműködés Intézete nevű szervezetben végzett tevékenységéről is. Ez egyébként egy orosz ügyvéd által Párizsban alapított szervezet, amelynek célja többek között, hogy a Freedom House oroszországi emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatos állításaira választ adjon, vagy sokkal inkább egy másik értelmezést mutasson be. Hasonló szervezeteket hazánkban is létrehoztak az elmúlt 12 évben, elég csak az Alapjogokért Központra gondolni.

Laughland azt is írja, a politikai nézeteiről is kérdezték a rendőrök, az egyik kihallgató meg is jegyezte állítása szerint, hogy „ez egy szabad ország, de nem mindenki ilyen szerencsés”. Írása végén pedig még panaszkodik egy kicsit, hogy milyen csúnyán bánik az EU – szankciók – Alekszandr Duginnal, Putyin éceszgéberével, majd levonja a következtetést: Európa épp a diktatúra felé halad, sőt, valójában már ott is van.

Az esetről beszámoló holland Nrc.nl azt írja, keresték ugyan a rendőrséget az üggyel kapcsolatban, de adatvédelmi okokra hivatkozva nem akartak válaszolni.

Laughland orosz kötődései egyébként nem most kerültek napvilágra, már hosszú évek óta a Russia Today és más orosz állami propagandacsatornák egyik állandó szereplője, teszi hozzá Panyi a posztban. És felteszi a kérdést, az MCC – melynek kuratóriumi elnöke a magyar miniszterelnök politikai igazgatója – miért válogat be éppen ilyen figurákat vendégoktatónak, és hogy őket valaki átvilágítja-e.

Az üggyel kapcsolatban mi is megkerestük hétfőn az MCC-t, de választ egyelőre nem kaptunk. Frissítés: Cikkünk keddi megjelenése után választ kaptunk a Mathias Corvinus Collegiumtól.

MCC: Tehetséggondozó intézmény vagyunk, nem végzünk átvilágítást

Az MCC megkeresésünkre azt írta:

„John Laughland 2021. márciusában jelentkezett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatói ösztöndíjprogramjára, a jelentkezését követően az MCC a szakmai-tudományos tevékenysége értékelése alapján hozta meg döntését (Oxfordi Egyetemen szerzett egyetemi diploma és doktori fokozat, jelentős publikációs tevékenység, több sikerkönyv szerzője, komoly nemzetközi egyetemi oktatói és kutatási tapasztalat.) A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó intézmény,

a tudományos teljesítményen és oktatói tevékenységen túlmutató átvilágítást nem végez. Laughland jelentkezése során semmilyen, az integritását érintő jelzés nem érkezett sem hazai, sem külföldi hatóságoktól. Vele szemben semmilyen hivatalos vád nem fogalmazódott meg, jelenlegi legjobb tudásunk szerint semmilyen jogi eljárás nincs ellene folyamatban.”

A Fidesz ellen-CEU-jának szánt, közpénzmilliárdokkal felpumpált intézmény – amelyről itt írtunk részletesebben – külföldi szakembereknek (vagy külföldön élő magyaroknak) címzett látogatói ösztöndíjprogramja 2020-ban indult. Az első neveket 2021. februárban jelentették be, azóta pedig további előadók is láthatók az intézmény honlapján. Egy vendégoktató akár havi 10 ezer eurót is kaphat.

Ezt a cikket ide kattintva angol nyelven is olvashatja a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!