A Bárczi Gusztáv Iskolában szünetet rendeltek el péntekre, így a pedagógusok sztrájkja semmissé vált

2022. október 15. – 16:33

A Bárczi Gusztáv Iskolában szünetet rendeltek el péntekre, így a pedagógusok sztrájkja semmissé vált
A Bárczi Gusztáv Iskolánál pénteken a szülők tartottak flashmobot – Fotó: Szülők a gyógypedagógiáért / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggel az országos pedagógussztrájk napján a Budapesti Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskolában több szülő nem vitte be a gyerekét az intézménybe, hogy az ott tanító pedagógusok tudjanak sztrájkolni. Azonban azokban a csoportokban, ahol egy gyermek sem volt, rendkívüli szünetet rendeltek el, írja a Józsefváros újság.

Mi is megírtuk, hogy a Budapesti Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskolában pénteken a szülők szerveztek flashmobot a gyógypedagógiáért, a gyógypedagógusokért, az SNI tanulókért. Az esemény Facebook-oldalán azt írták:

„ezen a napon a szülők saját kezdeményezésükre vállalták, hogy nem viszik be iskolába a gyerekeiket. Ezzel segítik a pedagógusok tiltakozását (…)".

A sajátos nevelésű igényű (SNI) gyerekekkel foglalkozók annyival vannak speciálisabb helyzetben a tanároknál, hogy a sztrájkjuk alatt előírt elégséges szolgáltatások nem teszik lehetővé a munkabeszüntetésüket, ha van gyerek a csoportjukban. Ennek az az oka, hogy a sztrájktörvény szerint nekik minden órát meg kell tartaniuk.

A szülők ezért szerették volna lehetővé tenné a gyógypedagógusok törvényes tiltakozását azzal, hogy nem viszik be a gyerekeiket az intézménybe. Ezek után az egyik pedagógus a Facebookon azt írta, hogy azokban a csoportokban rendkívüli szünetet rendeltek el, ahol egy gyermek sem jelent meg. Azt is írta, hogy

“ezt a napot a gyerekeknek pótolni kell. Nekünk sem szabadság, hanem nevelés nélküli munkanapnak számít! Így a kontakt órába tervezett sztrájkunk semmis!”.

A lap megkereste az ügyben az iskola igazgatóját, aki először azt mondta, hogy tankerületi utasításra rendelte el a rendkívüli szünetet. Azonban utána a következő nyilatkozatot juttatta el a Józsefváros újságnak:

„Marosi Beatrix nem rendkívüli szünetet rendelt el, a szülői értesítésen sem ez szerepel. Ez a pongyola fogalmazásunknak, fogalmainknak köszönhető. Kérem, az újságban ennek korrigálását, mert Vezető Asszony jogosan marasztalt el.”

Marosi Beatrix neve azért lett ismert sokaknak, mert ő a Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, amelyik elbocsátotta a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát, mert azok többször is részt vettek a polgári engedetlenségben.

A Bárczi Készségfejlesztő Iskola pedagógusa azt írta, munkajogász segítségét kérik, hogy mennyire szabályos csak bizonyos csoportokban rendkívüli szünetet elrendelni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) még a március 16-i országos sztrájk után érkezett több hasonló bejelentés is. Akkor erről oldalukon azt írták: „Ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem lehetséges, az intézményre kiterjedő veszélyhelyzet esetében az intézményvezető rendelhet el rendkívüli szünetet. Szerintük rendkívüli szünet elrendelése kizárólag egyes osztályokban jogellenes.

Pénteken a Madách Imre Gimnáziumban is rendkívüli szünetet rendelt el az igazgató. Ahogy írtuk, a tantestületnek arra hivatkozott, hogy 28-an jelezték, nem veszik fel aznap a munkájukat. Viszont így az ő tiltakozásuk is láthatatlan marad az országos pedagógussztrájk napján. Megkerestük az iskola igazgatóját az ügyben, Mészáros Csaba lapunknak azt írta, nem lehetett volna így megoldani, hogy a péntek érvényes tanítási napnak minősüljön, „mert ezen kívül vannak betegek is a testületben, az összevont felügyelet pedig nem számít tanítási órának, így ezekből nem jön ki a tanítási nap”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!