Az ELTE több száz oktatója is csatlakozik a pénteki tiltakozáshoz

2022. október 13. – 20:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 284 oktatója tiltakozó nyilatkozatot adott ki. Az erről küldött közleményükben azt írják, hogy az aláírók pénteken csatlakoznak a közoktatásban dolgozó kollégáik tiltakozásához. A következők szerepelnek a közleményben:

„Elfogadhatatlannak tartjuk a közoktatásban valamint az állami fenntartású felsőoktatásban alkalmazott bértáblát.

Fel kell emelnünk a hangunk polgári engedetlenségben résztvevő kollégáink elbocsátása, pedagógus kollégáink fenyegetése, félelemben tartása ellen.

Nem értünk egyet azzal, hogy az egyetemi felvételi rendszert az egyetemi oktatókkal való konzultáció nélkül változtatták meg.

Tiltakozásunk nem irányul hallgatóink ellen, az ő hosszútávú érdekeiket is szem előtt tartva cselekszünk.

A sztrájkjog megcsorbítása miatt polgári engedetlenség részeként 2022. október 14-én pénteken oktatói és adminisztratív feladatainkat csak korlátozottan látjuk el.”

Arról itt írtunk részletesen, hogy pénteken újra országos pedagógussztrájk lesz. Emellett élőláncos demonstrációkat terveznek vidéken és a fővárosban, délutánra a diákok kezdeményezésére tüntetés indul a Hősök teréről az oktatást irányító Belügyminisztériumhoz.

Legutóbb múlt héten szerdán, október 5-én, az oktatás világnapján sztrájkoltak pedagógusok sok iskolában a közoktatás problémái miatt. Azt a munkabeszüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezte. A pénteki sztrájkot is ők hirdették meg még szeptember végén, majd a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott ehhez, így ezt a sztrájkot az előzővel ellentétben már együtt szervezik az érdekvédelmi szervezetek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!